Kitajska se Avstraliji ne namerava opravičiti. Zakaj bi se? Niso kitajski vojaki pobijali po Afganistanu.

Odnosi med Avstralijo in Kitajsko so se zaostrili potem, ko je predstavnik za stike z javnostmi kitajskega zunanjega ministrstva na svojem Twitter profilu objavil lažno fotografijo avstralskega vojaka, ki s krvavim nožem grozi afganistanskemu otroku. Ob tem je Lijian Zhao napisal, da je šokiran nad umori afganistanskih civilistov in ujetnikov s strani avstralskih vojakov ter dodal, da ostro obsoja takšna dejanja in zahteva njihovo odgovornost.

Avstralska preiskava je ugotovila, da so pripadniki avstralskih posebnih sil v Afganistanu v letih 2009-2013 ubili 39 afganistanskih civilistov, nekatere na posebej grozljiv način.

Na Zhaovo objavo se je odvzal avstralski predsednik vlade Scott Morrison in zahteval opravičilo in odstranitev spornega zapisa. A Kitajska se je očitno postavila na stran svojega predstavnika in njegova predpostavljena, Hua Chunying je odgovorila, da je ‘Avstralija že potrdila, da so njeni vojaki v Afganistanu zagrešili hude vojaške zločine. Podrobnosti so šokantne in njihovo brutalno obnašanje je ostro obsodila mednarodna skupnost.’ K temu je še dodala, da se je ‘Avstralija močno odzvala na izjavo mojega kolega … in dejala, da bi se morala kitajska vlada sramovati. Se mar Avstralija ne bi morala sramovati, ker je poslala svoje vojake, da so izvedli takšna grozodejstva in za ubijanje civilistov v Afganistanu?’

Odnosi med Avstralijo in Kitajsko že nekaj časa niso več dobri. V Canberri se vidijo kot trdne zaveznike ZDA in Washington dela na tem, da bi Kitajsko čim bolj izoliral. Tako ne čudi, da prav iz Avstralije prihaja ogromno nedokazanih obtožb na račun kitajskih oblasti, da v pokrajini Sinkiang vodijo koncentracijska taborišča za pripadnike etnične skupnosti Ujgurov. Posledice nesoglasij med obema državama so že vidne pri medsebojni trgovini in tako ostra retorika kitajskih predstavnikov ne preseneča. Gre za vedno bolj agresivno diplomacijo, a pri tem se je treba zavedati, da tudi če je fotografija avstralskega vojaka očitno lažna, v bistvu predstavlja krvavo realnost. Avstralija je odgovorna za delovanje svojih vojakov pod Hindukušem in Kitajci se nimajo kaj opravičevati. Opravičiti se morajo Avstralci in to Afganistancem. Seveda pa ni prijetno, ko se pogledaš v ogledalo in v njem vidiš pošast. Lažje se je slepiti, da je pokvarjen nasprotnik in se predajati neverjetnim fantazijam o tem, da je Kitajska malodane reinkarnirani tretji rajh.