Sinkiang je ogromen zapor, menijo v ZDA

Predstavnik za stike z javnostmi pri Uradu za mednarodno versko svobodo pri ameriškem zunanjem ministrstvu, je na tiskovni konferenci v sredo Kitajsko obtožil, da je Sinkiang spremenila v velik zapor. Kot je povedal Daniel Nadel, je gibanje prebivalstva strogo nadzorovano in so bili Ujgurom dodeljeni celo nadzorniki, ki opazujejo, kaj pripadniki te etnične manjšine počnejo.

V ZDA so že pred časom Kitajsko začeli obtoževati, da zatira pripadnike etnične skupnosti Ujgurov in razširile so se celo govorice, da Peking nad njimi izvaja genocid, ter da je ogromno, celo milijon ljudi, zaprtih v koncetracijskih taboriščih.

Medtem so v Washingtonu mnogo bolj spravljivi, ko govorijo o izraelskem početju v Gazi in na Zahodnem bregu. Nekoliko sicer zavijejo z očmi, ko slišijo novice o tem, da Izraelci iz hiš mečejo Palestince v vzhodnem Jeruzalemu, kamor se potem naseljujejo Judje, a ko pride do vojaških operacij proti Gazi, resničnemu zaporu, kjer je ujetih dva milijona Palestincev, kar naenkrat utihnejo. Država Izrael je po njihovem mnenju upravičena do brutalnih povračilnih ukrepov proti teroristični organizaciji Hamas. Tudi, če Izraelci ubijejo približno dvajsetkrat več Palestinev, kot Palestici s svojim raketiranjem ubijejo Izraelcev, se jim zdi, da so Izraelci tisti, ki najbolj trpijo.

Dvoličnost ne bi mogla biti bolj očitna, a kljub temu se v Washingtonu želijo prikazati za zaščitnike muslimanov. V Sinkiangu. Toda, pravo vprašanje je, kje so muslimani bolj varni. Na Kitajskem, ali v državah, ki so jih v svoji vojni proti terorizmu zavzele ZDA, ali v Palestini, kjer so podvrženi brezobzirnemu obstreljevanju in celo etničnemu čiščenju iz predelov, kamor se želijo priseliti judovski naseljenci? Odgovor je jasen.

Da, odgovor je jasen, toda to ne pomeni, da se propaganda ne bo nadaljevala in da v prihodnosti ne bomo slišali še veliko zgodb o tem, kako brutalno da kitajska oblast ravna s pripadniki te ali one etnične ali verske manjšine. Tiste, ki bodo želeli prikazati drugačno sliko stanja, bodo ali ignorirali, ali pa blatili in napadali, vse z namenom, da se v svetu vzpostavi zavezništvo proti Kitajski, zdaj ko je jasno, da je ta država resen konkurent ZDA za prevlado v svetu.