Vlada se je energetske krize lotila na enak način kot posledic krize s Covid-19

Bodimo iskreni, to kar Janševa vlada počne, ni nič drugega kot socialistično reševanje gospodarstva in državljanov. V času krize se zadolžuje in se s finančnimi injekcijami bori proti negativnim posledicam krize. Ker je zaradi ukrepov proti širjenju Covid-19 zelo trpel turistični sektor, so med ljudi delili bone. S tem so hkrati nekaj dali državljanom in tudi gospodarstvu, saj je denar šel skozi dvojne roke. Zdaj, ko se soočamo z energetsko krizo, je pristop enak. Vlada v gospodarstvo in med državljane meče denar v upanju, da bo to omililo posledice krize.

RTV Slovenija:

Premier Janez Janša je po seji vlade povedal, da je vlada sprejela dva predloga zakonov, ki ju pošilja v DZ, in dve spremembi trošarinskih uredb. S tem se želi lotiti težave naraščajočih cen energentov tako za gospodinjstva kot za gospodarstvo.

Vlada bo od 1. februarja do 30. aprila oprostila plačevanja omrežnine tako za priključno moč kot za porabo električne energije vse odjemalce, kar bo najbolj pozitivne učinke imelo za državljane in gospodinjstva, je navedel Janša.

To zdaj delajo taisti ljudje, ki so še pred nekaj leti grmeli proti proračunskim primanjkljajem levo-sredinskih vlad in ki so opozarjali, da se pod nobenim pogojem ne sme porabiti več, kot se ustvari. Vse skupaj je rahlo smešno, a osebno se ne pritožujem, saj menim, da je to edina prava pot naprej, čeprav se seveda zavedam, da bo treba dolgove enkrat poplačati. Seveda, če bi takšnega trošenja države ne bilo, bi danes gospodarstvo in državljani bili v mnogo slabšem stanju, breme dolgov pa mnogo večje. Namreč, če v času krize zateguješ pasove, s tem prispevaš h krčenju potrošnje in gospodarske aktivnosti, posledično pa je tudi manj prihodkov v proračun, kar proračunski primanjkljaj samo poveča. Bolj varčuješ, slabše je, dokler ne pristaneš na bolečem dnu, od koder je potem seveda pot lahko samo še nazaj gor. Eni to imenujejo uspeh, sam menim, da gre za norost.

Energetske krize ni zakuhala ta vlada. Gre za posledice slabo izvedenega zelenega prehoda v Evropi in neprimerne politike do Rusije. Cene energentov letijo v nebo. Bog nam vsem pomagaj, če se bodo odnosi z Rusijo še zaostrili. Marsikdo bo potem na hladnem in državni boni ne bodo pomagali, ker bo preprosto treba zmanjšati porabo energentov. Tudi z redukcijami.

Janševe vlade ni prav kritizirati, če zdaj pomaga gospodarstvu in državljanom, da lažje prebrodijo krizo, čeprav jo marsikdo bo, ker je pač takšna narava naše predstavniške demokracije. Da, lahko bi rekli, da gre za vladna darila pred volitvami, toda kakšna bi naj bila alternativa? Nič pomoči? Pustiti ljudi, naj se znajdejo sami? Upam da česa takšnega nihče na politični levici ne zagovarja. Bilo bi nepošteno do ljudi.

Sicer pa ni pričakovati, da bodo ti ukrepi spremenili politična razmerja moči. Ljudje so že odločeni, koga ne marajo in te vlade ne mara velika večina. Zdaj se samo odločajo, komu od tekmecev naj zaupajo.