Pet strank bo sodelovalo v gibanju Povežimo Slovenijo

Gibanje Povežimo Slovenijo bo le še ena politična sila, ki bo na državnozborskih volitvah ciljala na tako imenovano sredino. Gre za skupen nastop več političnih strank, ki vsaka zase nimajo dovolj podpore, a bi skupaj mogoče le utegnile prebiti parlamentarni prag. Če kaj, potem je impozantno to, kakšni vse ljudje so se uspeli sporazumeti in združiti v to gibanje.

Domovina:

Pogodbo o sodelovanju so danes podpisali: Marjan Podobnik v imenu Slovenske ljudske stranke, Franc Kangler v imenu Nove ljudske stranke, Zdravko Počivalšek v imenu stranke Konkretno, Andrej Čuš v imenu Zelenih Slovenije ter Andrej Magajna v imenu Nove socialdemokracije.

Kot še pišejo pri Domovini, med prioritetami navajajo ‘spremembo volilne zakonodaje, več gospodarske mentalitete, policentrični razvoj, čisto okolje v Sloveniji, digitalno preobrazbo, perspektivo za mlade, zdravje in solidarno državo, a ne preko meja solidarnosti.’

Gre za zanimivo mešanico. Na eni strani gre za reševanje preostankov nekoč mogočne SMC, ki je izgubila malodane vse volivce, in se s stranko GAS združilo v novo stranko Konkretno. Na drugi strani se v ljudski stranki, ki ima sicer še vedno kar veliko moč na lokalni ravni zavedajo, da so sami nekoliko prekratki za večji volilni uspeh. K tej mešanici gospodarstvu naklonjene politike in podeželsko, kmetijske politike se z Zelenimi Slovenije pridružuje še nekaj zelene barve.

Povežimo Slovenijo bo sestavila enotno volilno listo, pri čemer pa mesta za posamezne stranke ne bodo določena, ampak bodo kandidirali tiste politike, ki bodo na določenem območju imeli največjo javnomnenjsko podporo. Ta poteza bi Povežimo Slovenijo lahko zelo koristila, a če bo to dovolj za uspeh, bo pokazal čas.

Političnih sil, ki se rinejo na tako imenovano politično sredino (ki je v resnici ni in niti ne more biti) je kar nekaj, vsi skupaj pa želijo nagovoriti tiste volivce, ki so bolj zmerni in nimajo jasno definiranih političnih stališč. Gibanje Povežimo Slovenijo bo ob tem imelo veliko težavo že zaradi tega, ker nekateri njihovi predstavniki sodelujejo v Janševi vladi, zaradi česar jih bo velik del volilnega telesa videl le kot podaljške SDS. Enak problem bodo imeli v Naši deželi Aleksandre Pivec in v NSi. Tako imenovano politično sredino bo lažje nagovoril Robert Golob, kljub temu, da nič ne kaže da bo kdaj presegel splošne obljube in predstavil konkreten program. Bržkone bo zadostovalo nekaj opornih točk in pa poudarjanje, da je glavni izzivalec Janeza Janše. Da, tako malo je potrebno v slovenski politiki, a dejstvo je, da skoraj dve tretjini Slovencev ne marata predsednika vlade in njegove SDS in na podlagi tega presojata politični prostor.

Povežimo Slovenijo je zelo raznolika druščina, ki jih druži predvsem želja po volilnem uspehu. Dobro vprašanje je, ali jim bo uspela fuzija vseh strank, vodilnih obrazov in programskih stališč. Še posebej bo to pomembno, če jim bo celo uspelo prodreti v Državni zbor, saj bodo potem tam morali voditi enotno politiko, sicer se bo gibanje kaj hitro razletelo.

Bo pa, o tem ni dvoma, uspeh Povežimo Slovenijo močno povečal možnosti Janeza Janše, da po volitvah nabere dovolj zaveznikov za večino. Samo z NSi mu to zagotovo ne bo uspelo. To je tudi razlog, zakaj bodo mediji povezani s SDS Povežimo Slovenijo bržkone dali kar nekaj pozornosti. Tu se skriva nevarnost. Namreč, čisto mogoče, da bo marsikateri podpornik vlade anketarjem zagotavljal, da bo volil Povežimo Slovenijo (ali Našo deželo), potem pa bo na volitvah raje izbral SDS, kar bo strategom politične desnice dajalo lažno upanje. Po drugi strani bi prav padec podpore SDS in porast podpore njihovim potencialnim zaveznikom utegnil medije povezane s to stranko prisiliti, da proti tem taistim potencialnim zaveznikom tu in tam izstrelijo kakšno zastrupljeno puščico in s tem omejijo njihov doseg.