Kitajska je slaba

Preprosto je. Kitajska je s svojo silovito gospodarsko rastjo v preteklih letih začela prehitevati ZDA in zaradi tega je odpor proti tem trendom na zahodu vedno hujši. Mediji le sledijo interesom vladajočih elit, ki se bojijo, da je doba ameriške hegemonije pri koncu. Ker je ameriška prevlada marsikje tako močna, tudi druge države kitajski vzpon vidijo kot grožnjo. Mnogi Evropejci si recimo ne morejo predstavljati sveta, v katerem Washington ne bi postavljal pravil, tudi če so ta pravila pogosto v škodo sami Evropi.

Negativna propaganda proti Kitajski seveda ima svoja pravila. Na žalost je večina prebivalstva slabo izobražena o tem, kako se ustvarja javno mnenje in množice usmerja, da sovražijo določene države ali organizacije, s tem pa dela podlago za bolj agresivno zunanjo politiko. Navsezadnje moraš dovolj ljudi prepričati, da je Kitajska nevaren tekmec, da lahko povečaš izdatke za vojsko, hkrati pa zmanjšaš investicije v domačo infrastrukturo.

Kitajska je bolj zapleteno vprašanje, kot se nam ga predstavlja. Kako bi v državi s tako velikim prebivalstvom sploh moglo biti drugače? Na žalost smo podvrženi zelo slabemu novinarstvu, ki bolj kot z dejstvi, opleta s čustvi, zelo negativnimi čustvi, da ne govorimo o vseh lažeh. Potrebujemo boljše novinarstvo, toda, ali ga bomo kdaj dobili? Dvomim.