Gibanje Svoboda po Medianini anketi že na prvem mestu

Robert Golob trdi, da ni novi obraz, da je bil že prej politično aktiven. To drži, toda kljub temu za veliko večino Slovencev nastopa kot novi obraz, ker niti opazili niso njegove prejšnje politične dejavnosti. Robert Golob ni ustanovil nove stranke, takšne pod njegovim imenom, kakor na primer Miro Cerar. Prevzel je že obstoječo Z.Dej. Trdi lahko, da ne gre za instant stranko in na nek način je to res, toda po drugi strani bo ta stranka, ki se je preimenovala v Gibanje Svoboda, delovalo kot instant stranka. No, vsaj večina Slovencev jo bo videla kot takšno.

Tukaj smo že bili. Z Jankovičem in Pozitivno Slovenijo. Potem je bil rešitelj Miro Cerar s SMC. Ko je njegova zvezda zašla, je prišel Marjan Šarec z LMŠ. Zdaj je na vrsti Robert Golob. Ogromna medijska pozornost in umeščenost nekam v liberalno sredino, seveda z zelo površnimi obljubami, ‘malo levo, malo desno’, kot pravi sam Golob, je že obrodila sadove. Ankete javnega mnenja Gibanju Svoboda merijo visoko podporo.

Po javnomnenjski anketi, ki jo je za RTV Slovenija izvedla Mediana, Gibanje Svoboda celo vodi pred SDS:

Stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, bi glas namenilo nekaj več kot petina anketirancev oz. 20,2 odstotka (januarja bi njegovo stranko volilo 13,4 odstotka vprašanih). SDS bi podprlo 15 odstotkov vprašanih (januarja 12 odstotkov), Levico sedem odstotkov (januarja 4,4 odstotka), SD 6,6 odstotka (januarja 6,2 odstotka), LMŠ 5,2 odstotka (januarja štirje odstotki), NSi 4,9 odstotka (januarja 3,4 odstotka), Stranko Aleksandre Pivec Naša dežela pa 4,2 odstotka (januarja 5,7 odstotka).

Sledijo SAB s 3,2 odstotka (januarja 3,7 odstotka), SNS z 2,5 odstotka (januarja 1,7 odstotka), Povežimo Slovenijo (SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka) z 2,3 odstotka (januarja 3,9 odstotka), Piratska stranka z 2,1 odstotka glasov (januarja 3,5 odstotka), stranka Igorja Zorčiča LIDE z 1,4 odstotka (januarja 1,4 odstotka), Dobra država z 1,3 odstotka (januarja 1,1 odstotka) ter DeSUS z 0,5 odstotka (januarja 0,8 odstotka). Nekaj več kot 11 odstotkov vprašanih ni vedelo, koga bi volili (januarja 14,9 odstotka).

Nisem presenečen, čeprav sem rahlo razočaran, da se del slovenskega volilnega telesa iz preteklosti ni ničesar naučil. Vedno znova pade na enako ‘finto’, potem pa čez nekaj let besni, kako so jih prevarali. Ne, nihče jih ni prevaral. Ne Janković, ne Cerar, ne Šarec, tudi Golob jih ne bo. Če si len, če te prepričajo površne obljube in na volitvah izbiraš na podlagi tega, kdo ti je bolj všečen in kdo bo najlažje premagal Janšo, pač dobiš, kar si zaslužiš. Politično stranko brez korenin, brez preverjenih kadrov, s kratkim političnim programom, z le malo vizije in še z manj znanja, kako voditi državo. In ne, voditi podjetje ni enako, kot voditi državo. Je velika razlika.

Že večkrat sem zapisal, da se na pogorišču Drnovškove LDS pojavljajo vedno novi politični projekti in da so volivci, ki te projekte volijo, zelo nestabilni. Danes si zanje rešitelj, jutri te zabrišejo na smetišče zgodovine. Celo to je težko reči, da so stranke tiste, ki izdajo volivce. Ne, prej volivci izdajo stranke. Kakor so SMC. Poglejte, tej stranki se je podpora sesula že prej, preden se je povezala s SDS. Na koncu niti ni več imela volivcev, katerim bi morala polagati račune. Ker pač njihovi volivci niso bili najbolj zvesti. In ne bodo nikoli. Niti Golobu.

Marsikdo se pritožuje nad koalicijo KUL, v kateri so združene LMŠ, SD, SAB in Levica. Trdijo, da so bile te stranke v preteklem obdobju vse preveč medle, da niso ponujale alternative, da niso znale mobilizirati množic. Ni mi čisto jasno, kaj bi naj opozicija storila več, kot je. Vložili so dovolj interpelacij, kritizirali, kadar se je to le dalo, bili glasni. Drugega jim ni preostalo, ker v Državnem zboru pač odloča tisti, ki ima večino in oni večine za strmoglavljenje Janše niso imeli. Programsko? Mar nima vsaka od teh strank svojega programa? Ima, seveda, ampak lažje jih je površno napadati, češ da programa sploh nimajo, kot pa poiskati in potem razpravljati o posameznih programskih točkah. Navsezadnje nobena od teh strank ni od včeraj. Mobilizacija množic? Lažje reči, kot storiti. Imamo štiri voditelje strank in vsak ima neke prednosti in slabosti, ampak na žalost se zdi, da karizme, s katero bi dvignil večino nima noben. Toda, jo mar ima Golob?

Nekateri trdijo, da so ankete javnega mnenja, ki Gibanju Svoboda kažejo visoko podporo, lažne. Da gre le za umetno ‘bildanje’ novega antijanša projekta. Iz preteklih izkušenj lahko ugotovimo, da vsekakor gre tudi za načrtno promoviranje nekega politika, toda da ta podpora nikakor ni lažna. Dejstvo je pač, da je v Sloveniji določen % ljudi pripravljen vedno znova podpreti novega rešitelja, ki se gre ‘malo levo, malo desno’ politiko.

Gibanje Svoboda bo pobralo nekaj podpore trem strankam koalicije KUL, nekaj pa bodo prepričali prej še neodločenih volivcev. Do volitev je sicer še dovolj časa, da se razmerja močno spremenijo, a zdaj kaže, da bo Robert Golob izšel kot zmagovalec. Tudi, če ne bo relativni zmagovalec, saj bo tudi na drugem mestu v boljšem položaju kot Janša, ker bodo z njim pripravljeni sodelovati vsi, z Janšo pa le nekateri. Čisto mogoče, da bo z njegovim uspehom prišel tudi polom kakšne druge stranke, ki se bori za iste volivce. Mislim predvsem na SAB in LMŠ. SD že ima svoje zveste privržence, Levica pa nagovarja povsem druge ljudi.

V premislek: Če Gibanje Svoboda na volitvah zmaga, hkrati pa se v Državni zbor ne uspe uvrstiti LMŠ in SAB, s kom se bo potem Robert Golob povezal? Bo imel dovolj skupaj s SD? Ga ne bo Levica preveč motila? Bo koketiral z NSi, Povežimo Slovenijo ali Našo deželo?