Osvajalske vojne, takšne in drugačne

Tako generalmajor Alojz Šteiner za RTV Slo o ruski vojaški operaciji v Ukrajini:

To je tipični primer osvajalske vojne za ozemlje, kar bi moralo biti že davno prepovedano v sodobnih mednarodnih odnosih.

In še:

Vprašanje je, kaj bo mednarodna skupnost dejala glede ozemelj, ki jih je ruska stran zavzela v vojni. Če tega ne bo priznala, potem bo to postal še en zamrznjen konflikt, ki bo trajal še desetletje ali dve. Če jih bo priznala, potem bo pa to unikum, ker bodo dali vedeti, da se lahko z vojsko in orožjem ponovno zavzema ozemlja in spreminja meje. Zato te osvajalske vojne že davno ne bi smelo biti več.”

Zanimivo je opazovati, kako mediji rusko vojaško operacijo v Ukrajini slikajo kot nekaj nezaslišanega, neverjetno brutalnega, celo kot premik nazaj v devetnajsto stoletje. Včasih se zdi, da s tem želijo preusmeriti pozornost od vseh grdobij, ki so jih v zadnjih desetletjih storile zahodne države in njihovi zavezniki, ko seveda nihče pri zdravi pameti ni uvajal takšnih gospodarskih sankcij kot se jih ta hip proti Rusiji, čeprav bi si jih marsikdo zaslužil.

A o osvajalskih vojnah. Rusija si očitno želi prisvojiti del ukrajinskega ozemlja in na novo začrtati meje. Pri tem ji za opravičilo služi rusko prebivalstvo in rusko govoreče ukrajinsko prebivalstvo na jugu in vzhodu ukrajinske države. Do tega ni prišlo po nekem Putinovem načrtu obnovitve ruskega imperija (bedaki še vedno sanjajo o Sovjetski zvezi, kot da bi Rusiji še vedno vladali komunisti), ampak po letih in letih maltretiranja ruskega prebivalstva v dveh samorazglašenih republikah s strani kijevskega režima. Režima, ki sicer sam po sebi ni nacističen, a si še kako pomaga z raznimi prostovoljnimi enotami polnimi skrajnih nacionalistov, ki jih niti najmanj ni sram, če so potetovirani z nacističnimi simboli. Ampak recimo, da Moskva res vodi osvajalsko vojno s ciljem znova zbrati vse ruske zemlje pod isto krono.

Cilj je nadzor. Mar kolektivni zahod, predvsem ZDA počne kaj drugače? Zavedati se moramo, da ta hip ameriški vojaki stojijo v Siriji, kjer kradejo sirsko nafto in pšenico. Sirska oblast jih tja ni povabila, ZDA so ustvarile novo realnost na terenu in si prilastile del sirskega ozemlja, ki ga zdaj nadzorujejo njihovi zavezniki.

Kako ZDA in njihovi zavezniki širijo svoj vpliv? Da, občasno tudi iztrgajo kakšen del ozemlja neke države in ustvarijo novega. Kosovo je dober primer, ampak če gremo zelo daleč v zgodovino, so to naredili že Kolumbiji, da so potem z novo državo Panamo lahko sklenili ugoden sporazum in izgradili panamski kanal. Drugače pa ZDA vojaško napadejo in osvojijo cele države in potem vzpostavijo prijateljski režim, preko katerega nameravajo te države nadzorovati (Irak, Afganistan). Včasih financirajo revolucije, preko katerih vzpostavijo prijateljske oblasti (Ukrajina, Gruzija), spet drugič podprejo vojaške udare (Čile, Iran). Na tak način lahko v Washingtonu trdijo, da ne gradijo imperija, da spoštujejo suverenost držav, a v resnici svoj imperij gradijo na drugačen način, tako da nadzorujejo lokalne oblasti, ki potem svoje države spremenijo v province ameriškega imperija.

Mimogrede, dober primer, kako ohraniti svoj kolonialni imperij je Francija. Francozi so na neki točki spoznali, da neposredno ne morejo več oblvadovati svojih kolonij, lahko pa jih še naprej, če investirajo v lokalne elite, ki potem delujejo v francosko korist. Potem se pa čudite, zakaj Afrika kot celota ne more narediti nekega gospodarskega preboja.