Rusija ne igra več po zahodnih pravilih in nadomešča izdelke podjetij, ki so se umaknila iz države

Vso norost zahodnih sankcij proti Rusiji dobro ilustrira umik tujih podjetij iz te države. S tem umikom so namreč veliko tržišče prepustili svojim konkurentom.

24 Ur:

Zahodna podjetja, ki so spomladi zaradi začetka vojne v Ukrajini zapustila ruski trg, so v njem pustila globoko luknjo, zaradi katere pa se s težavami ne sooča le Rusija, ampak tudi podjetja v odhodu. Na ruskem trgu so se namreč začeli pojavljati ponaredki njihovih produktov, pa tudi nelegalni uvozi izdelkov. Če pride do tožb, se ruska sodišča postavijo na stran svoje države, vlada pa je celo izdala uredbo, ki dovoljuje ‘izposojo’ imen podjetij in znamk iz ‘neprijateljskih držav’.

Ni mogoče pričakovati, da bi se Rusija še držala zahodnih pravil, potem ko je prav ta kolektivni zahod uvedel že toliko sankcij in ima namen uničiti rusko gospodarstvo. Zaradi tega se zdaj ponavlja vse več domačih podjetnikov, ki preprosto nadomeščajo tuje izdelke. Večinoma ne gre za kopije, ampak za enake produkte. McDonalds v Rusiji je recimo veliko večino sestavin za svojo ponudbo tako ali tako dobival od lokalnih proizvajalcev. Le ime, tiskovine in uniforme zaposlenih je bilo treba zamenjati in nekoliko prilagoditi ponudbo. Toda, v bistvu je nova veriga hitre prehrane enaka kot star, če da se drugače imenuje.

In tu je norost. Zahodna podjetja so z umikom naredila škodo sebi, ne ruski državi. Če so prej lahko z ruskega tržišča pobirala dobičke, tega zdaj ne morejo več in denar ostaja v Rusiji. Rusija je seveda polna raznih poslovnežev, ki v tem vidijo odlično priložnost.

Da se bo rusko pravosodje v tem primeru postavilo na stran podjetij, ki so očitno želela škodovati ruski državi in prebivalstvu, je malo verjetno.

Coca-Cola se je od svoje napovedi, da se bo z ruskega trga umaknila, srečala že z več ponaredki, na ruska sodišča pa zato vložila tudi že kar nekaj tožb. A sodišče ostaja na strani Rusije, podjetje je namreč tožbe proti gaziranim pijačam s sivega trga in konkurentom s skoraj enakimi imeni v večini primerih izgubilo. Coca-Coli podobni izdelki, kot je tudi “Fantola”, tako ostajajo na trgu. 

Jasno je tudi, da bodo Rusi vse tisto, česar sami ne morejo proizvesti, uvažali preko prijateljskih držav. Kaj pa preprečuje ruskemu podjetniku, da na Kitajskem opravi večji nakup in blago potem pripelje v trgovino v Moskvo? No, v tem primeru bodo zahodna podjetja vsaj imela nek dobiček. V primeru izklopa ponudnikov pretočnih vsebin, kakršen je Netflix, se bodo pa navadni Rusi preprosto vrnili v čase piratstva. Zopet, prej so Netflixu plačevali, da so gledali filme in serije, zdaj pa bodo to počeli zastonj.

Ta vojna sankcij je čudna in težko je razumeti zahodne politike in gospodarstvenike. Kaj pravzaprav počnejo? Do zdaj so bolj škodovali samim sebi, kot nasprotniku. To j ezelo podobno preganjanju ruskih oligarhov. Ti oligarhi so zadnjih trideset let veselo izčrpavali svojo domovino in denar nosili v centre na zahodu in Bližnjem vzhodu, zdaj pa ta denar v strahu pred zasegom raje držijo in investirajo doma.