Je Nemčija pripravljena na zimo? Smo mi?

Težko je razumeti politične odločevalce po Evropi. Zima se približuje, a jasno je, da če bomo vztrajali pri sankcijah proti Rusiji, pri odpovedi ruskemu plinu, nafti, premogu, potem bomo morali konkretno zategniti pasove. Alternativnih virov je premalo in nič ne kaže, da si bomo kmalu zapolnili vsa skladišča, tako da se bomo lahko januarja delali, da smo premagali Putinov režim, ker smo se odklopili od ruskih energentov.

Tako na svojem blogu piše J.P. Damijan:

V nemški javnosti so se pojavile optimistične ocene, da je vsled hitrejšega polnjenja plinskih skladišč, kot je bilo predvideno, Nemčija naslednjo zimo lahko morda že na varni strani. Natančneje, da je z 90% polnimi plinskimi skladišči mogoče priti skozi zimo brez redukcij plina. Problem te trditve je v tem, da ne upošteva, da so 90-odstotno polna plinska skladišča dovolj, kadar Nordstream 1 obratuje na 100%. Ne pa, kadar deluje le na 20% ali 0%.

Njegov zaključek je, da se številke preprosto ne izidejo, da Nemčija ne more skozi zimo samo s polnimi skladišči plina, da potrebuje nove dobave.

Spet, težko je vse to razumeti. Živimo v svetu iluzij, pravljic za odrasle. Politika in mediji se delajo, da je vse v redu, da z gospodarskimi sankcijami odločno uničujemo rusko gospodarstvo (kot da bi to bilo nekaj dobrega), a hkrati evropske države na veliko uvažajo prav ruske energente in polnijo skladišča. Ob tem smo seveda priča neverjetnemu pretoku denarja v rusko blagajno. Rusi nikoli niso zaslužili toliko kot zdaj.

Čisto mogoče, da se evropske države niti pozimi ne bodo odrekle ruskim energentom, da politika in mediji samo zavajajo. Toda, kaj če Rusija sama zapre pipico? Denarja ima dovolj, pojavljajo se novi trgi, evropske kupce potrebuje vedno manj. Pa tudi, ruski državi bi lahko bilo v interesu, da svoje evropske sovražnike pahne v hudo krizo, saj bi to lahko prineslo politično nestabilnost in strmoglavilo marsikatero vlado, ki zdaj tako pogumno pošilja orožje v Ukrajino. Torej, ne vemo, kaj se bo zgodilo.

V resnici je to, kar počnejo evropske države, neodgovorno. Vodijo gospodarsko vojno, ki najbolj škodi prav njim, hkrati pa se niso sposobne prilagoditi novi realnosti. Da, takšen ekstremen premik od enega pomembnega vira k novim ni mogoč od danes na jutri, toda to ni noben izgovor. Ta kriza je bila povsem predvidljiva in tako ali tako so jo zakuhale ZDA in nekateri njihovi evropski zavezniki, tako da so morali vedeti, da prihaja in bi se temu vsekakor morali prilagoditi.