Sabotaža na plinovodih Severni tok 1 in Severni tok 2

Zdaj je uradno. Nemčija je potisnjena ob zid, z njo pa tudi preostanek Evrope. Če je pred sabotažo obeh plinovodov, ki preko Severnega morja povezujeta Rusijo in Nemčijo še bilo mogoče razmišljati o o tem, da bi  Nemčija, kljub vsem evropskim sankcijam, še lahko uvažala ruski plin, temu zdaj ni več tako. To spremeni marsikaj. Najprej zmanjša možnosti za mirovni sporazum, ki bi ga podprla Nemčija, saj zdaj Nemci nimajo nobenega drugega izhoda več kot da se povsem podredijo ZDA. Ker ni več izhoda v sili v obliki obeh plinovodov, Nemčiji grozi hud gospodarski udarec, celo delna deindustrializacija, kar se bo potem preneslo na njene največje gospodarske partnerje v Evropi.

Gre za veliko zmago ZDA. Evropa je zdaj tik pred tem, da konča na ravni latinske Amerike. Energente kupuje po zelo visokih cenah, kar gospodarstvo dela nekonkurenčno. Sledi zaton stare Evrope in popolna podrejenost ZDA.

Ni posebej težko razumeti velikih načrtov v ozadju.  Američani se zavedajo, da se končuje enopolarni trenutek. Kitajska jih prehiteva, Rusija se postavlja na noge. Še hujše je. Svet se spreminja, v ozadju na vrta že trkajo druge večje in manjše države. Kaj storiti? Najbolj racionalno je zakuhati novo hladno vojno in svet razdeliti tako, da  bodo ZDA še vedno številka 1 v svoji ogromni interesni sferi. Nastopi Ukrajina, kjer so Američani naredili vse, da so Rusijo sprovocirali v napad, potem pa prestrašili  Evropejce. Podobna zgodba se bo bržkone ponovila s Tajvanom. V obeh primerih bodo ZDA dobile veliko poslušnih satelitov. O zaveznikih je tu že težko govoriti, ker bodo vse te države in državice, vključno s Slovenijo, trepetale pred velikim sovragom, torej Rusijo in Kitajsko, hkrati pa tudi pred velikim bratom, ZDA. Slednji jih bo lahko v trenutku odklopil od svojega gospodarskega sistema in povsem uničil.

Uresničitve ameriškega načrta malodane ni več mogoče preprečiti. V Evropi so na oblasti ljudje brez hrbtenice, mediji so polni novinarjev in aktivistov, ki bi za imperij prodali svoje duše. Vsi ti ljudje na množice Evropejcev, ki jih bo preureditev sveta najbolj prizadela gledajo zviška in celo zelo negativno.  Z lahkoto se bodo torej te elite zaprle v svoje liberalne otočke, kjer bodo živele tako kot poprej, medtem ko bodo množice onkraj visokih zidov pač morale poskrbeti same zase. Doba blagostanja se zanje končuje. Razni zeleni liberalci se bodo medtem še vedno lahko pretvarjali, da se borijo za svobodo, za demokracijo, za človekove pravice, za naravo. Seveda,  obenem bodo uvajali vedno hujšo cenzuro, nad nezadovoljneže pošiljali militarizirano policijo in se nad nehvaležnim, neumnim ljudstvom pritoževali na svojih srečanjih, kamor se bodo pripeljali s potratnimi zasebnimi letali.

Da, obstaja majhna možnost, da se ameriški načrt ne bo uresničil. Navsezadnje utegne naveza Rusija-Kitajska skupaj z vsemi zavezniki preprosto porušiti same temelje ameriškega imperija, toda, v času  jedrskega orožja je to malo verjetno. Obstaja tudi nevarnost, da bodo Evropo pretresli protesti in na oblast ali nasilno, ali pa preko  volitev prinesli razne fašistične in avtoritarne oblastnike, ki bodo na prvo mesto postavili interese svojih držav. Ta možnost je bolj verjetna, a vsekakor ne preveč dobrodošla. Najmanj verjetno pa je, da bi oblast v Evropi prevzele progresivne, demokratične sile, ki bi se otresle ameriške dominacije, vzpostavile močne in neodvisne države in 
prinesle  dobo novega blagostanja.

Mimogrede, Ukrajinci so bili večkrat opozorjeni, da se bodo ZDA proti Rusiji borile do zadnjega Ukrajinca. Opozorila niso zalegla. Prav tako ne bodo zalegla opozorila, da se bodo ZDA proti Rusiji (in Kitajski) borile do poslednjega Evropejca. Veliko ljudi je pač takšnih, ki so povsem zaslepljeni, ali pa imajo interes v tem, da Evropa pade na raven latinske Amerike. Navsezadnje njim to ne bo nič škodovalo. Zmrzovali v domovih in na frontah umirali bodo drugi.