Predsednik vlade v Ukrajini, medtem se mu javnomnenjska podpora manjša

‘Danes smo vsi Ukrajinci,’ je na obisku v Kijevu oznanil predsednik vlade Robert Golob. O tem, ali se za Ukrajince imajo slovenski državljani, ni vprašal nikogar. Kakor se pred časom tudi ni kaj posebej pozanimal, ali sploh ima kakšna pooblastila sodnikom in tožilcem od danes na jutri zvišati plače za 600 evrov. V ukrajinski prestolnici je potem predsednik vlade še natrosil nekaj tistih puhlic, s katerimi nas vsakodnevno posiljujejo zahodni mediji in politika. V bistvu, Ukrajina je vzor demokracije in svobode ki se bori proti tiranskemu imperiju orkov tam na vzhodu, pravici bo zadoščeno, mi smo odločeni, pomagali vam bomo, in tako dalje.

Predsednik vlade je imel pred dnevi odmeven pogovor za Preverjeno na Pop tv. Pogovor, v katerem je pojasnjeval svoje zasebno življenje, a v katerem je zopet zamajal barko, katere kapitan je. Zanimivo, ko predsednik vlade govori o tem, da mogoče nekaterih reform ne bo in ob tem slabo luč meče na svoje sodelavce. Mogoče pa ni izbral pravih sodelavcev? Mogoče pa ni dorasel svojemu položaju? Kakorkoli, posledično je odstopil za davčno reformo odgovoren državni sekretar na ministrstvu za finance, Tilen Božič. Kritika po drugi strani ni odnesla finančnega ministra. Mimogrede, mislite, da se je predsednik vlade posvetoval s svojim finančnim ministrom, ko je pravosodju obljubil ‘happy end?’ Mogoče pa je pravi problem predsednik vlade in ne recimo Tatjana Bobnar, ki ni dovolj hitro čistila policijskih vrst in se je zaradi tega morala posloviti z mesta notranje ministrice. Mogoče predsednik vlade hoče z glavo skozi zid in se ne zaveda omejitev svojega položaja in potrebe po nenehnem sklepanju kompromisov.

Da, vsaki vladi je treba dati čas, da izvede reforme, ki jih je obljubila. Kritik na račun vlade, če reform potem ne izvede, mora potem biti več, bolj kot mineva čas. Ni se mogoče večno izgovarjati na napake prejšnje vlade. Treba je delati. Oziroma, kot je izjavil nesrečni nekdanji predsednik vlade, še en rešitelj, ki je strmoglavil, Miro Cerar, ‘ne jamram, iščem rešitve.’

Predsednik vlade je svojim ukrajinskim sogovornikom ponudil pomoč pri obnovi. Omenil je mesti Harkov in Izjum, ki ležita na vzhodu Ukrajine in ki bosta v letu ali dveh tako ali tako pod ruskim nadzorom, ampak to je druga zgodba. Golob ponuja pomoč Ukrajini, medtem ko cene v Sloveniji letijo v nebo, inflacija požira prihranke, javni sektor in upokojenci zahtevajo višje plače in pokojnine, gospodarstvo trpi zaradi visoke cene energentov. Vse to je že cena naše pomoči Ukrajini, a dali bi jim še več? Dobro, ampak ne se potem pritoževati nad nezadovoljstvom med volivci, ki se bodo začeli obračati proč od te vlade, ko bodo videli, da denar za Ukrajino je, zanje pa ga ni. in se bodo zgražali nad dvigom cen

Podpora vladi kopni. Oziroma, pada podpora Golobovemu Gibanju Svoboda. Ljudje so vedno bolj nezadovoljni in vprašanje, ali bodo obljubljene višje plače uspele pomiriti javni sektor, kjer je velik bazen potencialnih volivcev vseh teh instant strank, kakršno Svoboda pač je. Vsem je zdaj tudi že jasno, da z zdravstvom ne bo nič, ne glede na to, kako glasen je občasno minister za zdravje. Podpora največji stranki koalicije se zaradi tega seli med neodločene, kjer bodo ti ljudje potem čakali naslednjega rešitelja. K SDS ali NSi se ne bodo preselili.