Pogovor z Aleksandrom Duginom

Dugin je zagovornik multipolarnega sveta, torej nasprotuje globalističnemu pogledu, po katerem obstaja samo ena civilizacija in s tem samo en sistem pravil. Na nek način je v tem podoben Samuelu Huntingtonu in njegovemu trku civilizacij, zaradi katerega je bil v času vojne proti terorizmu ostro kritiziran.

Živimo v času velikega spopada, ko se na novo rišejo razmerja moči. Doba popolne prevlade ameriškega imperija se končuje, poraja se svet, v katerem je več velikih sil. To bo s seboj neizogibno prineslo tudi več sistemov pravil in zahodni svet bo le stežka vsiljeval svoje vrednote in način življenja.

Če bo ta novi svet bolj stabilen in manj nasilen kot obstoječi, ne vemo, jasno pa je, da bo doba propadanja starega reda viharna.

Dugin je zanimiva osebnost. V preteklosti je bil v nasprotju s Putinovo oblastjo in tudi zdaj se bolj zdi, da Dugin misli, da je Putin zaradi zgodovinskih procesov preprosto prisiljen v vojno v Ukrajini in v zaščito ruske suverenosti. Kljub temu ga zahodni propagandisti radi slikajo kot ideološkega očeta Putinove Rusije, kar skoraj zagotovo ne drži. Tudi, da je fašist, bi težko rekli.