Le zakaj še slovenski narod ni vstal v oboroženem uporu, da na oblast pripelje Janšo?

Nekako tako si razlagam zapis Edvarda Kadića za Portal24.

Na kratko, za komentatorje s politične desnice je v Sloveniji vse narobe. Kriva ja vlada Roberta Goloba, ki je nekaj najbolj nesposobnega, kar si je mogoče zamisliti. Država je uničena, ljudje revni, vsak dan je slabše. In potem vprašanje: zakaj potem ljudje ne gredo na ulice, če so bili pod Janšo tako glasni?

Si predstavljate kaj bi počeli v javnosti, če bi to, kar govori in počne Robert Golob, počel Janez Janša?

Zakaj je torej tako? Stanje v državi je seveda podobno temu, kar smo imeli prej. Nič kaj slabše, nič kaj boljše. Le s Covidom-19 se nihče več ne ukvarja. Ampak, spet, zakaj ni vsesplošnega upora, zakaj ni niti večjih protestov?

Prvo vprašanje, ki si ga moramo tu postaviti je, kako to, da politična desnica ni sposobna organizirati večjih protestov? Ruparjevi shodi upokojencev niso imeli večjega vpliva, tudi udeležencev je bilo manj, kot so sami razglašali. Mislili bi si, da bi samo SDS lahko v Ljubljano vsak petek pripeljala po 30000 ljudi. A jih ne. Očitno ni dovolj motivacije. No, vsaj to jim lahko priznamo, da jim je težje, saj levica samo stopi iz svojih domovanj in je že v prestolnici, medtem ko se morajo sami pripeljati iz vse Slovenije.

Ampak tu je druga stvar, ki je na politični desnici nočejo razumeti. Nočejo in ne morejo razumeti, zakaj vsa ta masa, ki je na volitvah podprla Roberta Goloba, zdaj, ko je razočarana, ne dre na ulice in trge, da bi vlado vrgla. Prvič, ne gre jim tako slabo. Trgovine so polne, turizem cveti, ljudje imajo dovolj. Ni pogojev za revolucijo. Drugič, Janez Janša ima ogromno odbojnost v družbi. Velika večina se ni pripravljena akrivirati, da bi vrgla vlado, kar bi potem bržkone prineslo naslednjo vlado SDS. To ne pomeni, da bodo na naslednjih volitvah podprli Gibanje Svoboda. Mogoče bodo ostali doma. Mogoče bodo našli novega rešitelja. Niso pa dovolj motivirani, da bi se množično udeleževali protestov. Da bi si kdo z nasiljem uničil življenje, pa sploh ne.

Seveda si na politični desnici še vedno zmotno predstavljajo, da je vsega kriva propaganda medijev, da bi le, če bi sami imeli v rokah medije, velika večina podprla njih. To je spet nepoznavanje temeljnih političnih delitev v tej državi. Gre za prav smešne predstave o tem, da režim pere možgane prebivalstvu. Razen njim, seveda, ki volijo stranke politične desnice. Ne uspe jim pojasniti tega, da če imajo recimo Nova24tv in še številne druge medije, ki so prosto dostopni, velika večina tega preprosto ne prebavlja. Le zakaj?

Še nekaj drugega. Dogajanja v Sloveniji ne morete razumeti, če ne veste, da je veliko pretresov posledica boja za dostop do proračunskih sredstev in zagotavljanja dobro plačanih služb. To so čisto osebni interesi. Zaradi tega je marsikdo raje tiho ob grdih rabotah v svoji partiji. To velja za desne in za leve. Kaj boš kritiziral, če ti bodo potem zaprli vrata? In se povzpetniki pretvarjajo in lažejo, da je pri njih vse super, nasprotnik pa je pokvarjen do konca, da bi potem dobili svojo pisarno in tiste srebrnike, s katerimi si lahko privoščijo zelo lepo življenje.

In Kadič to celo čisto neposredno prizna:

Mogoče bo pa v naslednji desni vladi več posluha za “sistemske rešitve”, ki bodo na svoj primitiven način celo varovale našo mlado demokracijo. V prevodu to pomeni brutalen odklop od korita enih in priklop k koritu drugih. Pa ne moralizirajte preveč okoli tega. Pri koritu se vedno kdo napaja in ja, tudi meni to ni všeč. Žal pa je to narava vsakega korita, tudi če se mu učeno reče državni proračun.

Seveda ne moremo povsem izključiti, da enkrat v prihodnje ne bo prišlo do nasilnih protestov. Ampak, kratkoročno nič ne kaže na kaj takšnega. Večina ob svojem kritiziranju in posmehovanju vladi Roberta Goloba pa že načrtuje naslednji dopust. Da bi se to spremenilo, bi se razmere morale močno poslabšati. Kar seveda ni izključeno.