Razlika med osnovno in minimalno plačo

V stranki Levica so dobro pojasnili razliko med osnovno in minimalno plačo. Namreč, pojavljajo se zmotne trditve, da nekateri dobivajo manj kot minimalno plačo.

Levica:

Ne drži, da so nekateri delavci plačani zgolj osnovno plačo, ki je nižja od zakonsko določene minimalne plače. Če se to slučajno kje dogaja, je to huda kršitev zakonodaje in zloraba zaposlenih.

Ne drži, da je država tista, ki namesto delodajalca doplačuje razliko med osnovno in minimalno plačo (razen kadar je država sama delodajalec).

Ne drži, da bodo zaradi razlike med osnovno in minimalno plačo zaposleni imeli nižje pokojnine – v pokojninsko osnovo šteje celota dohodka od dela.

Zmotne trditve so potem tarča posmeha, saj kažejo na nepoznavanje realnosti. Dobro se je torej poučiti.

Kar se tiče minimalne plače, je ta v Sloveniji dobro zastavljena. K sreči se zdaj dodatki prištevajo minimalni plači, kar je velik napredek, minimalna plača pa se tudi redno usklajuje. Seveda pa je tukaj tudi problem, da ne rastejo druge plače. V javnem sektorju tako minimalna plača požira spodnje plačne razrede, tako da je marsikomu povsem vseeno, če je uspešen in priden in dobiva napredovanja. Na koncu vsi dobijo enako. To je problem, ki ga je mogoče rešiti le z reformo plačnega sistema, nekaj kar se pod to vlado na žalost zamika.