SDS z vedno podobno podporo, rasti ni videti

Kljub številnim težavam Golobove vlade, se SDS ne more odlepiti od svojih odstotkov v javnomnenjskih raziskavah. Njihova podpora je konstantna in očitno je, da ne pridobivajo dodatne. Na kratko, razočarani volivci Golobove Svobode, se ne selijo k SDS-u, ampak raje večajo tabor neodločenih.

Tako je zadnja anketa Mediane SDS pripisala 21,5%. To je sicer največ med političnimi strankami, a ne odstopa od dolgoletnih trendov. SDS sama ne more doseči večine, to je seveda jasno, a tudi pot do udobnih 30 ali 35 poslancev je trnova in je očitno mogoča le, če se bo tabor neodločenih odločil, da na volitvah ostane doma in ne zaupa kakšni novi instant stranki.

Da ima SDS težave z nabiranjem dodatne podpore, priča tudi njihov shod v Ljubljani. Kljub silnemu oglaševanju, kljub nenehnemu ponavljanju, da je v Sloveniji vse narobe, se ga je udeležilo bolj malo njihovih privržencev. Dobro, recimo, da nasprotniki SDS lažejo in da je bilo udeležencev shoda več kot 5000. Tudi če jih je bilo 15000, to ni velika števila. Moralo bi jih biti 50000, potem bi za slovenske razmere že lahko govorili o ogromnem shodu, ki bi kazal na izjemno nezadovoljstvo nad stanjem v državi in sposobnost SDS, da to nezadovoljstvo mobilizira.

SDS se proti vladi bori z nenehnim izpostavljanjem vladnih napak, ki jih je, bodimo iskreni, kar veliko, a tudi s pretiranim pesimizmom, kar se tiče razmer v državi. Vse je narobe, trdijo. Zanimivo ob tem je, da kljub temu, da bi naj bilo vse narobe, večina Slovencev ugotavlja, da so zadovoljni s svojimi življenji.

Eden izmed elementov boja za oblast je kulturna vojna. Nasprotovanje ilegalnim migracijam je en pomemben element tega in tukaj je SDS na isti strani z večino prebivalstva. Podobno se zdi za drugo gorečo temo, pravicami LGBTQ+ skupnosti in njihovo vedno močnejšo prisotnostjo. Tudi tukaj se zdi, da SDS zmaguje v kulturni vojni. Ampak, kljub temu to nima učinka na javnomnenjsko podporo. Očitno je, da je nekaj drugega krivo za veliko odbojnost. Seveda, dolgoročno to že nakazuje težave za politično levico, če se bo našel kdo, ki ne bo tako odbojen, kot je trenutna garnitura SDS. Ampak nismo še tam.