Golobovo čudno pojmovanje demokracije in svobode

Na vrhu EU v Bruslju, je predsednik slovenske vlade Robert Golob oni dan povedal, da je naklonjen ponovni kandidaturi predsednice komisije Ursule von der Leyen, kar je rahlo čudno, saj Gibanje Svoboda na evropski ravni pripada liberalni opciji, Ursula von der Leyen pa je kandidatka konservativcev v Evropski ljudski stranki. Zmeda, ki pa smo je pri predsedniku vlade že navajeni.

A bolj v oči bode njegov pogled na demokracijo in politično svobodo. Meni namreč, da ‘kdor koli govori, da je EU nekaj slabega, zagotovo nima dobrih namenov’ in da je najboljši možni odgovor na rusko propagando ta, da ljudje v čim večjem številu pridejo na evropske volitve.

Pazi, kaj si želiš, je vse, kar lahko ob tem rečem.

V svobodni in demokratični družbi je dovoljeno imeti negativno mnenje o Evropski uniji, ne da bi ga za to morali obtoževati, da ima slabe namene. To mnenje lahko seveda tudi izrazi, ne da bi ga ob tem morali označevati za ruskega propagandista. Dovoljeno je tudi povedati, da so besede o tem, da EU zagovarja mir, ali da zastopa pravno državo, čista oslarija.

Po vseh raziskavah se vsi zavedamo koristi življenja v Evropski uniji. Pokažimo to še tako, da pridemo na volitve in nagradimo tiste stranke, ki so proevropske in zagovarjajo vrednote, kot so demokracija, pravna država in zavzemanje za mir.

Mir? S tem, da podpira ukrajinski režim z orožjem in denarjem in podaljšuje agonijo? Pravna država? S tem, da krade denar ruskim oligarhom in se zavzema za diskriminacijo športnikov na podlagi njihovega državljanstva?

Gibanje Svoboda je v velikih težavah. Podporo ima nizko, evropske volitve so pred vrati. Kaže na hud, boleč poraz. Strategija, kako se temu izogniti, bo očitno sebe predstavljati za liberalno opcijo, medtem ko so vse okoli ruski vohuni. Da, v tem norem svetu bodo celo Janeza Janšo razglasili za ruskega koristnega idiota, ker je pač dal intervju nekemu obskurnemu portalu, za katerega nikakor ni mogel vedeti, da ima vezi z Rusiji naklonjenim oligarhom. Kaj bodo potem govorili o Urošu Lipuščku, Poloni Frelih in Violeti Tomić, si lahko samo mislimo.

No, če Robert Golob misli, da mu bo višja udeležba koristila, očitno ne pozna stanja v slovenski družbi. Podpore mu je ostalo bolj malo, saj je neizpolnjenih obljub preprosto preveč.