Množična okužba z neumnostjo

Dve glavni novici ta večer devetnajstega julija sta množična okužba maturantov s tako imenovano prašičjo gripo (virus gripe A H1N1) in nesreča na mariborskem Pohorju, ko se je podrl steber vzpenjače, pri čemer so v globino zgrmele tri gondole, poškodovala pa sta se dva človeka.

Prva je umetno proizvedena bedarija, druga kaže na hude probleme slovenske družbe. Tako imenovana prašičja gripa je do zdaj po svetu terjala le malo žrtev, mediji pa še vedno zganjajo neverjetno paniko, čeprav sicer od gripe vsako leto umre nekaj stotisoč ljudi, pa o tem ne izgubljajo veliko besed. A kaj naj pričakujemo od medijev, ki so nam dali že nore krave in ptičjo gripo, ob tem pa grozili s strašnimi žrtvami. Še najbolj smešni so pri tem Britanci, ki bi do zdaj, če bi verjeli njihovim napovedim, morali že izumreti od norih krav, pa jih je nasprotno vedno več. Zdaj strašijo z možnostjo 350 mrtvih na dan. Ne pričakujmo, da se bo kdorkoli opravičil, ko iz tega ne bo nič.

A za Slovenijo je mnogo bolj pomembna zgodba s Pohorja, čeprav se na prvi pogled ne zdi tako. O pohorski vzpenjači se govori marsikaj, avtor tega članka pa si je po grozljivih zgodbah že pred časom zabičal, da se z gondolo ne bo več peljal. Vzpenjača je namreč dotrajana, govori se o delih, ki jih naključni obiskovalci najdejo pod njo, v preteklosti pa je bilo že kar nekaj napak. Če bo šlo tako naprej, bo zavoljo slabega vzdrževanja nekdo moral umreti. Toda ne pričakujte, da bo kdo od odgovornih priznal, da je karkoli narobe, še več, takoj bo verjetno prešel v protinapad, morebiti celo z napadi na sosednje države, ki da imajo še večje probleme. Po starem.

Ta zgodba nam namreč pove nekaj o razvoju Slovenije. Ko bi morali v preteklih letih dohitevati bolj razvite države, smo zapravljali ogromne denarje za avtoceste, naše lokalne ceste pa so vedno bolj luknjaste. Če se je pred leti še zdelo, da bomo kmalu na podobni stopnji razvoja kot Avstrija, se je nekaj obrnilo in zdi se prej, da vedno bolj zaostajamo. Gotovo rast BDP-ja tega ne bo potrdila, a če se človek vozi po slovenskih lokalnih cestah in opazuje okolico, mu je jasno, da je šlo v razvoju nekaj narobe. Navzven se mogoče da prodajati zgodbo o uspehu, spodaj pa se skriva prava resnica o zastoju in celo o propadanju ter o številnih zgrešenih investicijah. Naravnost smešno je, da se za avtoceste namenja vedno več denarja, potem pa za rezultat naporov dobimo avtocesto brez odstavnega pasu in to v smeri Madžarske, ko je povsem jasno, da se bodo v prihodnosti v tej smeri valile vedno večje množice. Da ne govorimo o drugem tiru do Kopra. Podobnih zgodb je še več.

In ravno pri zgodbah se nam najbolj zatika. Mediji, ki bi nam morali postreči s pravimi problemi, se ubadajo z neumnostmi, o odgovornosti pa ni ne duha ne sluha. Politika je en sam boj za stolčke, medtem pa le malo slišimo o projektih, ki bi spremenili Slovenijo. Poglejte, prerivanju za položaje je namenjeno vsaj desetkrat več pozornosti kot kakršnikoli zamisli o reformi javnega prevoza. Ste zadnje čase kaj slišali, da bi se kdo ubadal s podzemno železnico v Ljubljani, zastonj avtobusi v Mariboru ali s povečanjem potniškega prometa po železnicah? Imamo razen mariborske univerzijade kakšen pravi projekt iz Slovenije narediti turistični raj? Naj spomnim, da je po deželi kar nekaj gradov, o katerih večina še niti slišala ni, pa nismo posebej velika država. O dejstvu, da Slovenci nismo sposobni izkoristiti naravnih danosti, kaj šele ustvariti kaj novega in privlačnega za turiste, raje ne bom. Na žalost nekateri menijo, da moramo slovenski turizem spremeniti v neko elitno dejavnost, zaprto za navadne ljudi. Seveda nam na tak način nikoli ne bo uspelo.

Čas bi že bil, da se začnemo zavedati pravih tem, pravih problemov in iskati prave rešitve, ne pa da se ubadamo s stvarmi, ki so dejansko nepomembne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s