Alenka Bratušek agresivno v boj za volivce

Zavezništvo Alenke Bratušek se po podpori giblje nekje na meji praga za vstop v Državni Zbor in v tem trenutku ni jasno, ali bo predsednici vlade uspelo preseči 4%. Konkurenca je huda, predvsem v Miru Cerarju, povrhu pa se mora spopadati še s stranko, iz katere je izšla, s Pozitivno Slovenijo. Zaradi tega se glasovi drobijo in možnosti so še manjše.

In kaj narediš, če ti kaže slabo in je pomemben vsak glas? Agresivno se podaš v spopad za volivce, udariš na populistične note in upaš na najboljše. Seveda populizem, poskus ugajanja večini, ni samo slab.

Vlada Alenke Bratušek je po prodaji Mercatorja zamrznila postopek prodaje 15 podjetij, kar je s stališča predvolilne kampanje predvsem priklanjanje nacionalnemu interesu in želji mnogih, da do razprodaje ne bi prišlo. Ob strankah, kot sta SD in Združena Levica, ki privatizaciji nasprotujeta bolj ostro, je potreben kar oster korak, da se prikažeš, četudi le za kratek trenutek, kot branik podjetij v državni lasti, celo nasprotnik prehitri privatizaciji. Vlada Alenke Bratušek je ta oster korak naredila.

Ker se je del slovenske RKC očitno postavil za Janšo in ker je med mnogimi tradicionalnimi volivci strank, ki se uvrščajo na levo sredino, kaj takšnega lahko edino povod za zgražanje, je pisanje v Vatikan z opozorilom o po njenem mnenju neprimernih potezah slovenske RKC, še en poskus ugajanja. Če ima SDS svoje volivce in svojo bazo, ki jo lahko z govorjenjem o Janši in njegovem po njihovem mnenju neupravičenem bivanju v zaporu mobilizira, je to možno tudi na drugi strani. Postaviti se v bran ločitvi cerkve in države, proti kritikam RKC v Sloveniji na račun sodstva, pomeni zavzeti pozicijo, ki prinaša glasove. Kako se bo na pisanje Alenke Bratušek odzval Vatikan, je pri tem povsem nepomembno.

Na koncu lahko takšna predvolilna strategija še celo uspe in prinese tistih nekaj glasov, potrebnih za vstop v DZ. Namreč, očitno je, da je nenehno ponavljanje tistih nekaj pozitivnih rezultatov vlade Alenke Bratušek (sanacija bank, gospodarska rast, izogib trojki) bolj kot ne podobno govorjenju zidu. Igranje na bolj čustven odziv ima lahko bolj pozitiven učinek na podporo.

Advertisements

2 thoughts on “Alenka Bratušek agresivno v boj za volivce

  1. Posvetno pravo, sodstvo, pravosodje temelji na antičnih predpostavkah in razsvetljenskih normah svobode, enakosti in bratstva ter je tako v nasprotju tako z biblijskimi supremacizmi kot tudi z inkvizicijskim duhom montiranosti procesov, zato je pritisk RKC na sodstvo vsaj nehigieničen, če že ne škandalozen. Kdo pa je RKC s svojo neslavno zgodovino, da si drzne oštevati posvetno sodstvo?
    Pri tej brez dvoma pravilni, pogumni in smeli izjavi Bratuškove, je potrebno upoštevati, da čeprav je to za default slovenskega politika izjava, ki jo skoraj nihče ne premore, da vendarle gre za predvolilno potezo in bo vedno na njej ostal sum, da gre za nabiranje političnih točk. Zakaj ravno sedaj ter zakaj ni Alenka RKC postavila na zasluženo ji mesto že na začetku svojega mandata? Se je RKC šele ob Janševem Vdobovzetju začela vmešavati v slovensko politiko? A niso že prej bili razni malteški vitezi in ostale vatikanske agenture krepko zariti v medprostore slovenske sodne strukture? Seveda so bile, a ravno v predvolilnem času se pa naliva čistega vina.
    Po drugi strani je Bratuškova res naredila konkretno politično potezo, ne zgolj nekaj obljubljala in prav mogoče je, da bo Frančišek, ki se z vsemi štirimi bori za imidž RKC – sploh, ker ta v Sloveniji ni ravno miss simpaticus – resda taktično Glavana pobučil z zlatim buzdovanom. Ampak – enako bo to zgolj nabiranje političnih točk, kakor je tudi morda še bolj pravilno dejanje Bratuškove.

  2. Glavni problem tukaj je mislim, ne RKC izražanje mnenja, ampak to, da se postavljajo v bran pravnomočno obsojenemu človeku in se obnašajo, kot da Slovenija ne bi bila del zahodnega sveta in tudi v tujini smatrana za dokaj uspešno, normalno, svobodno državo. In razmere so nevarne, ker del družbe, manjšina, pod vprašaj postavlja sam ustroj te države, da se je vprašati, ali ne bi najraje imeli ukrajinskega scenarija z nasilnim prevzemom oblasti in prepovedovanjem političnih nasprotnikov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s