Mavrična koalicija ne bo koristila nikomur

Pogajanja za sestavo koalicije se nadaljujejo in do zdaj smo lahko skoraj gotovi, da bo SMC vladala skupaj z DeSUS-om. Skupaj imata ti dve stranki že dovolj poslancev, a ravno 46, kar ni dobro zagotovilo za trdnost. Vrata so odprta še SD, NSi in ZaAB in skoraj gotovo je, da se jima bo pridružila še katera od teh strank.

Preveč strank v koaliciji zna bit hud problem, saj prihaja do preveč trenj, ki jo znajo na koncu razbiti, ne glede na to, če je ta programsko sorodna. Nikoli ne smemo zanemariti osebnih ambicij in zamer politikov, boja za stolčke in servisiranja zakulisnih interesov. Manj političnih strank, ki sodelujejo, je tako boljše kot cela množica. V preteklih letih smo že lahko videli vso nestabilnost, ki jo s seboj prinesejo koalicije sestavljene iz mnogih političnih strank.

Še večji problem pa predstavlja programska raznolikost partnerjev. To bi se lahko zgodilo, če bi nova Cerarjeva vlada vsebovala tako ljudi iz SD, kot tudi iz NSi. Kot se je slikovito izrazila predsednica NSI, Ljudmila Novak »pri koalicijskih pogajanjih čutimo, da gremo mi v eno smer, večina drugih strank pa v drugo. Razhajamo se na področju davkov, reforme zdravstva, sestave ministrstev, pri socialni kapici… Iz današnje vsebinske razprave je bilo vidno, da niso pripravljeni sprejeti naših reformnih predlogov. Težava je v tem, da gremo pri bistvenih stvareh eni proti Mariboru, drugi pa proti Kopru.«

Zdaj si pa predstavljajte odnose v koaliciji, kjer en del vleče v eno, drug del pa v drugo smer. Nobena v celoti ne bo mogla uveljavljati svojega programa, prihajalo bo do kompromisov, večinoma pa se čisto nič ne bo spremenilo, ker za to ne bo soglasja. Primer DeSUS-a nam kaže, kaj lahko naredi ena interesna skupina, preoblečena v politično stranko. Ustavi lahko skoraj vsakršno reformo na področju, ki jo najbolj zanima. Če kaj ni v njenem interesu, zagrozi z odhodom v opozicijo. Predstavljajte si zdaj stranki, kot sta SD in NSi na isti ladji. To se za krmarja ne more končati dobro, saj bo večino časa preživel v pogovorih, kam ladjo usmeriti.

Zaradi tega je bolje, da Slovenija dobi programsko sorodno koalicijo. Ker se za SMC zdi, da pravega programa tako nima in je zelo prilagodljiva, lahko dobimo tako bolj socialno, kot tudi ekonomsko liberalno usmerjeno vlado. SMC, NSi, ZaAB in DeSUS na eni strani in SMC, DeSUS, SD na drugi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s