Hrvaška s prisluškovanjem nad neugodno odločitev arbitražnega sodišča

Kaj je hujše? Da eden izmed arbitrov arbitražnega sodišča sporoča sicer zaupne informacije agentki Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu ali da ena država prisluškuje predstavnikom druge in potem s prisluhi želi preprečiti zase neugodno odločitev sodišča? Kajti mislim, da je jasno vsem, Slovenija je bila tik pred zmago, dobila bi dostop do mednarodnega morja. Vse kar je preostalo Hrvaški, je bila objava prisluhov in potem poskus odstopa od arbitraže.

Iz prisluhov je razvidno, da je Slovenija svoje dosegla in da v resnici iz pogovorov ne veje kakšna zlonamernost, kakšna zakulisna manipulacija, ampak gre pač za navaden pogovor o poteku procesa, ki bo na koncu pripeljal do končne odločitve. Pustimo ob strani, da bi se o takšnih stvareh ne bilo modro pogovarjati po telefonu ali komunicirati preko spleta. V resnici bi se lahko oba akterja sestala v kakšni zakotni gostilni in bi jima kljub temu prisluškovali. Pustimo tudi ob strani, da sta oba s svojim neodgovornim početjem ogrozila interese republike Slovenije. Čloek bi si mislil, da ljudje na takšnih položajih vedo, kaj si lahko dovolijo in kaj ne, da se je treba držati pravil, ker je na kocki preveč, da bi se neodgovorno igrali in kršili pravila arbitraže. Tukaj najdemo pravo zlonamernost na strani sosednje države, ki je iskala takšno napako, da bi se tik pred zdajci rešila pred neugodno odločitvijo.

Se tako obnašajo prijateljske države? Zaradi nekaj vode, ki je Hrvaška ima tako ali tako na pretek? Bi si kdo še mislil, da ima sosednja država kakšne komplekse manjvrednosti. Ta zgodba je v resnici absurdna in se vleče že predolgo. No, očitno se bo še dlje. Vse dokler kakšna večja sila ne bo vzpostavila reda, kajti ami se bomo zelo težko kaj zmenili.

Kar sledi zdaj, je poskus Hrvaške, da se izvleče iz arbitraže in reševanje problema zavlačuje. Če je namreč jasno, da bo sodišče odločilo Sloveniji v prid, za Hrvaško nima nobenega smisla več, da bi sodelovala. Slovenija bo že skušala zmanjšati škodo, češ da je dovolj že izločitev sodnika, kot je dejal zunanji minister Erjavec, toda ker po njegovih besedah to tudi ne bo imelo vpliva na končno odločitev, Hrvaška tega ne bo sprejela. Predvolilna kampanja bo primeren čas, da se Slovenijo naslika kot sovražnika in arbitražno sodišče kot pokvarjeno, s tem pa ljudi spravi na okope. Na kratko, nobenega spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča. Za Hrvaško bo zgodba zaključena.

Kaj preostane Sloveniji? Najmanj, kar je potrebno, je da se Hrvaško neha tretirati kot prijateljsko državo. Srbija, recimo, je lahko mnogo bolj uporaben zaveznik.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s