Umetnik Hitler

Fotografije Adolfa Hitlerja iz leta 1925 na Mashable, ki jih kasnejši veliki diktator ni želel videti objavljenih. 35 letni Hitler je svojega fotografa Heinricha Hoffmanna prosil, naj ga fotografira med vajami govorov, da bi potem lahko fotografije pregledal in videl, kakšen je na njih videti.

 photo hitl_zpsfvzggial.jpg

Za marsikoga je Hitler bil klovn in ne more razumeti, kako mu je uspevalo s svojo pojavo in govori prepričevati toliko ljudi, da so mu sledili. Njegovo skorajda histerično kričanje se zdi malodane smešno. Toda če kaj, nam vsaj te fotografije pričajo o tem, koliko priprav je šlo v nastope, da Hitlerjevi govori niso bili nepremišljeni, ampak dobro načrtovani, s točno določenim ciljem. Ne, Hitler ni bil neumen, bil je pravzaprav umetnik, ki je kot veliki lutkar manipuliral celotno Nemčijo. Ves nacističen režim je temeljil na čustveni manipulaciji, na ponujanju reda in discipline ljudem, ki so videli gospodarski propad in vojaško ponižanje, ki so se bali tujih in zakulisnih sil. Strah posameznika se je lahko utopil v moči skupine, ki je neomajno marširala, vse pod vodstvom velikega voditelja.

Človeška narava je takšna, da jo lahko v svoje namene izkoristijo ljudje, kakršen je bil Hitler. Ljudje, ki vedo, katere tipke je treba pritisniti, da si pridobiš ljudi na svojo stran in jih potem zlorabiš za svoje cilje. Ko imajo takšni ljudje enkrat kritično maso podpore, si lahko podredijo tudi tiste, ki so imuni na njihove manipulacije.

Prav zato moramo biti vedno pozorni, ko se pojavljajo rešitelji in veliki vodje, ki bi naj bili edini sposobni rešiti naše težave. Paziti se moramo tistih, ki nas strašijo z zakulisnimi silami, ki nas nenehno ogrožajo in pred katerimi nas lahko obrani le slepa poslušnost rešitelju. Ne smemo podlegati čustvom, ampak moramo ostati pri treznem razumu. In nikoli se ne smemo odrekati svoji svobodi v zameno za varnost.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s