Turčija spopad z Islamsko Državo izkorišča za obračun s Kurdi

Je kdo pričakoval, da bodo Turki mirno gledali uspehe Kurdov na severu Iraka in Sirije?

RTV Slo:

Po petkovih uspešnih akcijah turških vojaških letal ta zdaj napadajo nove tarče IS-ja v Siriji. Ob tem pa so izkoristili priložnost za napad več položajev Kurdske delavske stranke na severu Iraka.

Turška vojaška letala so v noči na soboto napadla zaklonišča in skladišča orožja gverilske enote Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka. Zračne napade so izvedli na sedmih lokacijah, vključno na gori Kandil, kjer ima PKK svoj vojaški štab

Ni jih malo, ki trdijo, da je Turčija do zdaj storila marsikaj, da bi se moč IS na severu Sirije okrepila. S širjenjem IS  ni bila oslabljena  le sirska oblast, ampak so krvaveli tudi Kurdi. Toda težava za Turčijo je v tem, da so Kurdi začeli zmagovati, da so obranili mesto Kobane, da imajo na severu Iraka svojo državo, ki je le na papirju del Iraka, da so torej vedno močnejši. Po drugi strani je bilo jasno od začetka, da je Islamska država nevarnost tudi za tiste, ki jo zlorabljajo za svoje cilje in si zatiskajo oči, ko se prostovoljci iz vsega sveta  valijo v Sirijo in Irak. Trenutek za turško vojaško posredovanje je bil le vprašanje časa.

Sirska vlada v Damasku nima veliko možnosti, da bi karkoli storila proti turškemu bombardiranju ciljev IS na svojem ozemlju. V resnici  ji tudi ni mar, če se spopadata dva njihova sovražnika. Česar se morajo bati, je morebitna zasedba dela  ozemlja, vse v imenu boja proti skrajnežem. Najprej bi prišla prepoved poletov nad severom države, potem zasedba s strani turških vojakov. Sirske oblasti, ki imajo komaj dovolj sil, da se spopadajo z uporniki, turške invazije ne morejo ustaviti.  Vprašanje potem, ali bi se Iran odzval s pošiljanjem večjega števila svojih sil v Sirijo. Rusija, četudi zaveznik sirskega režima, bi le nerada ogrozila svoje sodelovanje s Turčijo, zato iz Kremlja ne gre pričakovati nič drugega, kot negodovanje.

V tem trenutku ne vemo, kakšen je dolgoročni načrt turške vlade. Velika možnost, da gre le za omejene operacije, s katerimi se pošilja sporočilo in hkrati malo oslabi moč tako IS, kot Kurdov. No, prej Kurdov, kajti IS je še uporabna, Kurdi pa že predstavljajo resno nevarnost. Lahko, da smo na  začetku omejene, a dolgotrajne operacije.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s