Rado Pezdir o zenitu v Murglah

Pa dobro no, kaj je s tem Kučanom? Bi si še mislil, da je Rado Pezdir malo preračunal, da če hoče prodati svoj komentar Reporterju, preprosto mora na veliko omenjati Kučana in  žaliti in obljubljati propad politične levice. Ker to pač vžge. Ni pa to nobena resna analiza.

Mnogo bolj kot prežvečene delitve na levico in desnico, je pri nas bolje politični prostor na grobo deliti na tri tabore, na konservativnega, ki prevzema določene ekonomsko liberalne poteze, social demokratskega, ki niha med Blairovo tretjo potjo SD in nekim novim komunizmom IDS, najbolj živega dela ZL in liberalno sredinskega, ki ne najde svoje prave poti in niha med večjo in manjšo vlogo države v gospodarstvu, rad pa se bori za pravice manjšin. Seveda potem najdete še nišne stranke, kakršna je DeSUS in osebne projekte, ki se vežejo na stare politične delitve pa zgodovinske razprtije, razredne boje, razklanost na zasebni in javni sektor, mednarodne konflikte, boje manjšin za več pravic, delitev države in religije in tako dalje. Nihče ni rekel, da je življenje preprosto. Tudi politični prostor v Sloveniji ni.

Vsaj tako preprost ni, da bi ga lahko slikali kot obvladovanega s strani Kučanove klike, ki od volitev do volitev producira nove politične stranke, s katerimi se drži na oblasti, ki je sprala možgane večini sodnikov in  novinarjev, ki obvladuje večino gospodarstva in civilne družbe in ki je v resnici neka verzija diktature z demokratično fasado. To je pa potem res preveč poenostavljeno, razlaga dobra le za tiste, ki imajo radi teorije zarote in živijo v črno belem svetu. Za ljudi, ki si svet predstavljajo razdeljen na nas in na one, v tem primeru na levico in desnico.

Pezdir:

Skorajda zabavno (če ne bi bilo debilno) je spremljati popolno odsotnost refleksije o tem, da je slovenska levica v zenitu in da jo čaka samo še padec. V tem članku vam bom pokazal, da je levica resda z zadnjimi atomi moči obranila pozicije, ki pa so strukturno tako gnile, da Kučanovega koncepta politične levice nikakor ne morejo več obraniti dolgoročno, kaj šele ponovno stabilizirati kot politični mainstream.

Edina velika ideja slovenske levice te dni je Združena levica. To pa razkriva samo to, da ta politični pol že dolgo ni bil tako silno ideološko izpraznjen, če je vse, kar lahko ponujajo, samo še populizem, retrogradno vzdihovanje, lažna nostalgija in boj proti tujcem (ki v resnici sploh ne vedo, da se kaj tako minornega in nepomembnega, kot je slovenska levica, sploh bojuje proti njim). Menim, da bi levičarske ideologe, svetovalce in kučaniste moralo posebno skrbeti, v kaj degenerira njihov politični pol v smislu ideologije in politične filozofije. Na popotovanju od Drnovškovega gradualizma prek Pahorjeve tretje poti do sedanje Meščeve beloruske poti je očitno prišlo do ekstremne degradacije njihovih političnih idej.

Vidite, Kučan je tisti, ki vleče vse niti iz ozadja in ki ustvarja tako različne politične stranke, kakršne so SMC in ZL. Razmišljujočemu človeku bi moralo biti jasno, da je to nemogoče, da imamo v resnici razdrobljen političen prostor, ki se vedno znova preoblikuje, v katerem ljudje prihajajo in odhajajo in se borijo za prevlado. Da je ZL, daleč da bi bila zgrajena po beloruskem modelu, le še ena podobna stranka iz Evropske Unije, radikalna alternativa, ki spominja na staro socialno demokracijo, s sencami evrokomunizma. Na drugi strani je SMC programsko nedorečena, bruseljska stranka, ki izvaja mešanico ekonomskega liberalizma v obliki nadaljevanja privatizacije, zategovanja pasov po željah nove nemške evropske stabilnosti in nadaljevanja varovanja delov javnega sektorja.

Pezdir bralcu dopoveduje, da je dan zmage politične desnice blizu, da so levičarji neumni, degenerirani in da bodo kmalu končali na smetišču ugodovine. Kar je daleč od resnice. Sam trdim, da imamo tri politične bloke v tej državi in da do pravih bojev prihaja le znotraj le teh. Blok okoli SDS ne more sam nikoli zmagati, ne glede na to, koliko pripomb čez neumnost levičarjev bomo še slišali. Še več, gre od poraza do poraza, ker strategi SDS ne razumejo dobro razmer v slovenski družbi, kaže pa da jih niti Pezdir ne. Malo splošne razgledanosti bi tem ljudem pomagalo tudi razumeti, da Slovenija v resnici ni nič nenavadnega, da se podobni boji bijejo tudi po drugih evropskih državah. Kjer, verjemite mi, politične sile druga drugi tudi napovedujejo skorajšnjo smrt in se norčujejo iz njihove neumnosti. Bodisi da v Veliki Britaniji ali Nemčiji.

Ideološko izpraznjen politični pol, temelječ zgolj na populizmu, ne more biti dolgoročna stabilna tvorba. Če je to ideja Milana Kučana, potem ga levičarji čim prej pošljite v zgodovino. Sicer boste z njim vred postali zgodovina.

Kdo je bolj poln ideologije, kot ZL? Povsod je ideologija, seveda, celo v SMC, čeprav to večina težko verjame. So se pa zadnje čase razpasli ljudje, ki za zdravo pamet prodajajo samo tisto, v kar sami verjamejo, vse drugo pa imenujejo za populizem ali kratkomalo neumnost. Potem ni več daleč do tega, da začnete brati osmrtnice svojim nasprotnikom, čeprav so ti še prekleto živi.

Pezdir se moti. Najprej, ker poenostavlja slovenski politični prostor in bralcem slika Kučanovo zaroto. Potem, ker sporoča, da obstoji levica kot skupna sila, ki drvi v propad. V resnici prihaja do nenehnega preoblikovanja, kjer je bila včeraj SD, bo jutri ZL, pojutrišnjem pa spet neka nova stranka. Kjer je bila včeraj LDS, je danes SMC, jutri bo spet nekaj novega. Nikakor pa ne bo čez noč nastala nova socialna demokracija, ki bo kar naenkrat na veliko podpirala privatizacijo, nižanje pravic zaposlenih, nižanje davkov za bogate itd… No, mogoče se bo, ampak bo zelo kmalu umrla, ker za njo ni povpraševanja.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s