Zmeda v Iraku in Siriji se nadaljuje

Turki se bolj kot z bombardiranjem ciljev Islamske države, borijo proti kurdskim upornikom, medtem pa so uporniki, ki so jih za boj proti sirskemu režimu izurili Američani, končali ugrabljeni v rokah al Nusre, organizacije povezane z Al kaido. Za povrhu ameriški obveščevalci trdijo, da po letu dni bombardiranja, Islamska država ni nič kaj manj močna, kot pred začetkom napadov.

Islamska država bi naj po navedbah ZDA izgubila 10000 svojih borcev in njeno napredovanje naj bi bilo zaustavljeno, toda svoje izgube je nadomestila z novimi borci, njena infrastruktura pa je nedotaknjena. Če na bojiščih Sirije in Iraka vlada zastoj, po drugi strani svoj vpliv širi v druge države, od Libije, Iraka in Afganistana. V prihodnje zanjo in za okoli 30000 borcev, ki jih ima, pravi preizkus prihaja, ko bodo iraške oborožene sile skušale ponovno zavzeti mesto Ramadi.

Da ni napredka v boju proti skrajnežem, je bržkone najbolj zaslužna zmeda v odnosih v regiji. Vsaka sila vpletena v boje ima svoje interese. ZDA bi v Siriji rade videle vzpon zmernih upornikov in strmoglavile režim, zato bombardirajo cilje IS in urijo, čeprav kaže da neuspešno, borce, ki potem končajo v rokah skrajnežev. Turčija bi tudi rada videla padec sirskega režima, toda večjega sovražnika kot v IS, vidi v Kurdih in svoje napade na severu Sirije in Iraka uporablja za uničevanje te grožnje. V Iraku so ZDA in Iran na isti strani, ko želijo uničiti Islamsko državo, čeprav sta tako iraška oblast, kot Iran, v Siriji na strani režima. Tudi Saudska Arabija je nekje vmes – zanje so sunitski skrajneži bolj uporabni in bolj zaželjeni, kot šiitske milice v Iraku ali sirski režim. Kurdi, ki vidijo svojo priložnost, so na eni strani zaveznik ZDA proti IS, po drugi strani pa cilj turških napadov.

Mimogrede, vojna se je, čeprav v manjši obliki, preselila tudi na turška tla, ko uporniški Kurdi napadajo turške oborožene sile. Kurdski samomorilski napadalec je s traktorjem polnim eksploziva v napadu na postajo vojaške policije na jugovzhodu ubil dva turška vojaka in jih ranil 31.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s