Bo Iran od Kitajske kupil 150 bojnih letal?

Med Iranom in mednarodno skupnostjo je prišlo do dogovora o jedrskem programu islamske republike, kar pa ne pomeni, da bo zaradi tega v regiji manj oboroževanja. Če je malo odmaknjena grožnja ameriškega napada na objekte iranskega jedrskega programa, se sunitske arabske države še vedno počutijo ogrožene. V regiji poteka spopad med šiiti in suniti, katerega fronte potekajo v Siriji, Iraku, Libanonu, Jemnu…

ZDA bodo, po besedah državnega sekretarja Johna Kerryja, priskočile na pomoč svojim zaveznikom:

Obenem je napovedal, da bodo “ZDA pospešile prodajo določenega orožja, ki se je doslej že predolgo vlekla”. Prav tako nameravajo v regiji okrepiti sodelovanje na obveščevalnem področju in povečati število skupnih vojaških vaj. S tem se je Kerry odzval na zaskrbljenost sunitskih članic GCC – ta združuje vse zalivske arabske države z izjemo Iraka, torej Bahrajn, Kuvajt, Oman, Katar, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate – da bo Iran zdaj še okrepil svoj vpliv na območju.

Tudi na drugi strani, v Iranu, govorice o oboroževanju. Tako bi naj na Kitajskem kupili 150 bojnih letal tipa J 10. Gre za bojna letala podobna ameriškim F 16. Glede na zastarelost iranskega letalstva, bi to vsekakor bil zanje velik korak naprej, za Kitajsko po drugi strani pa velik prodajni uspeh.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s