Kitajska z umetnimi otoki premika meje

Dve kitajski podjetji načrtujeta kilometre dolge plavajoče platforme, na katere bi lahko bila nameščena vojaška oporišča, celo letališča, ali pa bi bile namenjene civilnim namenom, trgovskim centrom ali turističnim atrakcijam. Mogoče bi Slovenija morala kupiti en takšen kitajski otok. Lahko bi ga postavili sredi Jadrana in še premikali bi ga lahko, kakor bi nas bila volja.

Kitajci že vedo, kako premikati meje. Na spornih območjih, ki si jih lastijo Kitajska, Filipini, Malezija in Vietnam,  gradijo otoke, na katere bodo skoraj zagotovo nameščali svoje oborožene sile. S tem si želijo pridobiti čim več ozemlja in sosede so proti temu nemočne, saj so vse mnogo revnejše in slabše oborožene. Zaradi tega tudi z upanjem zrejo proti Washingtonu, da, celo v Vietnamu, da bi si zagotovile pomoč. Ni treba reči, da takšno kitajsko obnašanje ne prinaša dodatnih simpatij med sosedi.

Za zdaj pri plavajočih umetnih otokih gre samo še za raziskave, ampak pri Kitajcih nikoli ne veš, kdaj bo iz načrtov nastala čisto prava stvar. Njihov razvoj v zadnjih letih je bil resnično dih jemajoč, z gospodarskim napredkom pa prihaja tudi večja vojaška moč.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s