Grehi naših očetov

Enainosemdesetletni japonski cesar Akihito je sedemdeseto obletnico konca druge svetovne vojne obeležil z govorom pred spomenikom, pred katerim je njegov oče Hirohito oznanil poraz Japonske, v katerem je izrazil globoko obžalovanje zaradi konflikta. Pri tem je tudi dejal, da se prihodne generacije ne bi smele več opravičevati zaradi napak preteklosti.

Kitajske sosede, ki so najbolj trpele pod japonskim militarizmom, Japonsko še vedno kličejo na odgovornost in jo obtožujejo, da se v resnici noče soočiti s svojo preteklostjo. Odnose vsako leto še posebej zaostrijo obiski japonskih politikov v  templju Yasukuni, kjer se poklonijo padlim med vojno, med katerimi so tudi  medvojni voditelji, s strani zavezniških sil  obsojeni zaradi vojnih zločinov.

Japonski cesar ima seveda prav, da se od prihodnjih generacij ne bi smelo več zahtevati opravičil za dejanja, ki ležijo v preteklosti. Leta minevajo, tisti, ki so občutili grozote druge svetovne vojne umirajo in prihajajo nove generacije. Generacije, ki niso vodile japonskega vojnega stroja, niti v njem niso bile udeležene in jih zato ni mogoče kriviti za zločine njihovih staršev. Japonska ima pravico postati normalna država, ne ostati žrtev svoje preteklosti.

V resnici gre v obnašanju japonskih sosed za manipulacijo. Japonska namreč ni militaristična velesila, ki bi ogrožala svoje sosede, za obrambo namenja zelo majhen odstotek svojega BDP, njihove oborožene sile so v svojem delovanju omejene. Ne moremo govoriti o imperialni državi, kakršna je bila pred in med drugo svetovno vojno. Preteklost se tukaj izkorišča za krepitev japonski sovražnega javnega mnenja in za pritisk na japonsko politiko, da bi se čim bolj omejila v krepitvi svoje vojaške moči. Kar je glede na hitro krepitev kitajske vojaške moči v resnici smešno.

Zavedati se moramo, da živimo v svetu manipulacij in pogosto se preteklost le zlorablja, da bi se dosegalo cilje v sedanjosti. Trka se na čustva, da bi se zmanjšalo moč potencialnih nasprotnikov, spominja se na zločine preteklih časov, bodisi da so jih storile države, ali zakrivile ideologije in verstva, da bi se tukaj in zdaj pridobilo politične točke. V Sloveniji poznamo zgodbo domobrancev in partizanov, komunistov in antikomunistov in vso zlorabo preteklosti, da bi se vplivalo na razplet političnih tekem, da bi se pridobilo večji vpliv na delovanje države in celo gospodarstva.

Japonska leži v regiji, ki hitro postaja nov center sveta, ob novi veliki sili Kitajski, ki utegne kmalu zasenčiti celo ZDA. Nahaja se v regiji, kjer poteka velika tekma na vseh področjih in če hoče ohraniti svojo neodvisnost, če hoče imeti možnost braniti svoje interese, se mora tudi sama spremeniti. Predvsem mora postati vojaško mnogo močnejša. To seveda vodi v še več obtožb, da se spreminja v kopijo predvojne Japonske, militarističnega imperija, ki hlepi po nekdanji slavi in je pripravljen na ponovitev grozodejstev iz tistih dni. Temu se ne more izogniti, a v resnici so takšne obtožbe povsem nepomembne, le del igre.

Otroci niso krivi za grehe svojih staršev in si ne morejo dovoliti, da bi jih kdo paraliziral v delovanju s tem, da bi jih obtežil z njihovo krivdo, potem pa veselo zasledoval svoje interese.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s