Sprani možgani

Zadnji na svetu sem, ki bi kogarkoli prepričeval, da mediji sveta ne prikazujejo v skladu z interesi svojih lastnikov ali vrednotami svojih zaposlenih. Tako je v Sloveniji, tako je tudi drugod po svetu. Na žalost se je pri nas razvil poseben tip opozicijskega intelektualca, ki vam trdi, da je po svetu vse drugače in da je Slovenija čuden otok sredi modernega sveta, še najbolj podobna Belorusiji ali Severni Koreji. Da so torej mediji po svetu svobodni in nepristranski.

Resnici na ljubo takšen tip opozicijskega intelektualca najdete povsod. Ljudem, ki ne berejo ravno veliko tujega časopisja ali gledajo tujih tv programov, je enostavno v glavo nalivati pravljice o tem,  da jim vladajoče elite v njegovi državi perejo možgane, medtem ko je drugod po svetu vse drugače. V Sloveniji, kjer imamo opozicijsko stranko, ki jo vodi, milo rečeno, kontraverzni politik, je to še posebej poudarjeno. Ta opozicija predstavlja manjšino, manjšino predstavljajo tudi mediji, ki so ji naklonjeni in zato širi pripoved o s preostanki totalitarnega sistema prepredeno državo, tudi mediji.

Na kratko, kakor piše Žiga Turk v Časniku, oprali so vam možgane.

Toda, ali ni v resnici on tisti, ki vam slika napačno podobo sveta? Ko vam predstavi samega sebe, kako lahko svobodno zadiha, ko pride v stik s tujim časopisjem, vam ne pove cele resnice. Resnice, da imate tudi drugod po svetu časopise, ki so podobni Delu in časopise, ki so podobni Reporterju. Imate The Guardian in The Telegraph. In tako dalje. Odvisno od lastnikov, v katero smer skušajo ti časopisi vplivati na svoje bralstvo.

Na naslovnicah domačih časopisov prevladujejo srce parajoče zgodbe ljudi, ki jim Evropa pomaga preko Sredozemlja. Pri nas jim sočutno pravijo begunci.

V tujem tisku jim večinoma pravijo migranti. Kar tudi so. Tuj časopis analizira, kako so migranti dober posel za podjetnike, ki jih vozijo preko Sahare. Analiza transportnih poti, zaslužkov … Junak zgodbe ni “begunec” ampak trafikant z ljudmi. V petih letih da je zaslužil dovolj za hišo s petimi spalnicami, je lastnik trgovine, kupuje nove Toyote, da bo razširil posel, po katerem je vedno več povpraševanja. “Revnim pomagamo v kraje, kjer je več priložnosti”, pravi.

Turk vam tukaj sočutno pravi, da ti ljudje iz Iraka, Sirije, Libije, Afganistana, če se omejimo samo na območja, ki jih pretresajo vojne, niso begunci, so migranti. S tem izdaja svoje mnenje o njih. Seveda ni res, da Evropa tem ljudem pomaga čez Sredozemlje. Kako, da se jih pri tem toliko utopi? Tako kot se Turk, bi se tudi kdo drug lahko vprašal, pa koga ima ta človek vendarle za norca? Mar misli, da smo vsi tako zaplankani, da ne vemo, kako se svet vrti? Da nikoli nismo v rokah imeli tujega časopisa, prebrali komentarjev iz vsega sveta, iz ZDA, in Velike Britanije, Rusije in Kitajske in tako dalje…  Da ne vemo za mnenja, ki v prišlekih vidijo invazijo, ki jo je treba čim prej ustaviti in po drugi strani za mnenja, da Evropa obrača hrbet trpljenju tisočih, ki bežijo iz nevzdržnih razmer doma.

V resnici gre za zelo političen zapis, ki ima namen, da  bralce prepriča, da je v tej državi, tukaj in zdaj, potrebno spremeniti medijsko krajino. Odnos do beguncev je le en primer, Turk jih našteje še več in z njimi dokazuje, da je svet tam zunaj drugačen, ko temu ni tako. Le malo poznavanja tujih jezikov in dostop do spleta je potrebno za malo drugačen sklep. Da živimo v svetu različnih pogledov, manipulacij in propagande in da je dobra lastnost razmišljujočega človeka, da na vsak naslov v časopisu, na vsako poročilo na televiziji, na vsak zapis na spletu, gleda s ščepcem dvoma.

2 thoughts on “Sprani možgani

  1. Če se ti zdi Delo podobno (po kakovosti in nevtralnosti) Guardianu, si zaslepljen. V Sloveniji so vsi osrednji mediji, roko na srce, pristranski. To je bilo lepo vidno npr. pri grškem referendumu.

  2. Seveda je The Guardian pristranski. Proti konservativen, pro feminističen, proti ruski, če naštejem samo nekaj lastnosti. Poanta je v tem, da so vsi mediji takšni – pristranski. V Sloveniji pervladuje ena struja, zagotovo, toda imaš tudi dovolj alternative. Če komu ne paše Delo, lahko vedno kupi Reporter.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s