Mrtev in ranjeni v protestih pred parlamentom v Kijevu

Nekaj tisoč nacionalistov se je pred kijevsko Verhovno Rado zaradi predlaganih sprememb ustave, ki bi zagotovile večjo decentralizacijo države, spopadlo z varnostnimi silami. Pri tem je bil ubit en pripadnik nacionalne garde, 125 ljudi je bilo ranjenih.

Kako bomo rekli takšnim protestom, zdaj ko je Ukrajina na zahodu predstavljena kot žrtev ruske agresije, ponovno rojena v dobo svobode in demokracije po Janukovičevem režimu? Malo težko bomo nasilje poimenovali za spopad miroljubnih protestnikov z zatiralsko policijo pa vendar gre za sila podoben pristop v boju z oblastjo, kot so si ga privoščili nasprotniki Viktorja Janukoviča. Tedaj je velika večina zahodnih medijev in politike vso krivdo za nasilje valila na sicer demokratično izvoljeno oblast in njene varnostne sile, čeprav so nasilneži med protestniki po njih metali vse, kar so imeli. Zdaj pripadniki skrajnih nacionalistov počnejo enako.

Bila bi velika ironija, ko bi oligarhičen režim Petra Porošenka umrl v nasilnih množičnih protestih skrajnih nacionalistov, vse na grozo tistih, ki so storili vse, da bi na podoben način padel Janukovičev režim. Predstavljajte si Ukrajino, ki ji vlada Desni sektor. Zgodilo bi se podobno kot v Siriji, kjer je s pomočjo zunanjega vmešavanja do grozljive moči prišla Islamska država.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s