ZDA z Al Kaido proti Islamski državi

Kdo bi si mislil, da bo iz ust nekdanjega poveljnika ameriških oboroženih sil v Iraku in direktorja Cie, kdaj prišel predlog, da se ZDA proti Islamski državi  povežejo s pripadniki teroristične organizacije, ki je v ZDA izvedla najhujši teroristični napad. In prav to je predlagal David Petraeus.

Res je, da je od napadov enajstega septembra minilo že več kot 12 let in od vrhunca iraške vojne že skoraj desetletje, toda Al Kaida v kakršnikoli obliki ne bi smela postati zaveznik v boju z neko drugo organizacijo skrajnežev. Priča pa to o vsej zmedenosti ameriške zunanje politike, ki je v prvi vrsti odgovorna za kaos na Bližnjem Vzhodu. Res je, da je Sirijo čez rob potisnilo vretje med množicami, ki so želele več svobode in konec starih diktatur, toda že mnogo prej so ZDA s svojimi vojaškimi posegi destabilizirale regijo.

Primer uničenja režima Sadama Huseina nam kaže, kaj se zgodi, ko sekularni režim nadomesti nedelujoča demokracija pod tujo okupacijo in se okrepijo skrajneži. Pred invazijo v Iraku ni bilo Al Kaide, potem je ta zacvetela. Prišlo je  do državljanjske vojne med šiitskim in sunitskim prebivalstvom,  ki še zdaj odzvanja v regionalnem sporu med Iranom In Saudsko Arabijo. Samomorislki napadi so postali vsakdanjost.

Sirska zgodba bi se zelo hitro lahko končala enako kot iraška, če bi ZDA bile pripravljene državo vojaško okupirati, a ker se to ni zgodilo, je Sirija zdaj razbita na več delov, od tistega, ki ga obvladuje režim, do tistega, ki je pod nadzorom Islamske države, nekje vmes so Kurdi pa bolj zmerni uporniki in tudi Al Kaida. V takšnih razmerah se lahko Islamska država, okrepljena z dotokom tujih borcev, širi, letalski napadi vodeni s strani ZDA pa je ne morejo zaustaviti.

ZDA, ki nočejo vojaško zasesti Sirije in kopensko posredovati v Iraku, ostajajo v svojem boju z Islamsko državo obsojene na izbiro strani v vojni. V Iraku stavijo na Kurde in iraško oblast, v Siriji pravega zaveznika nimajo, saj so zmerni uporniki prešibki, na Asada pa se nočejo obrniti. Konkurenčni skrajneži so le ena izmed strani v vojni, ki jo je mogoče podpreti. To ne pomeni, da so ZDA in Al Kaida kar naenkrat dobri prijatelji, le da prihaja do sovpadanja interesov.

Da, realna politika je včasih prav svinjska.

In včasih prav samomorilska. Ameriška podpora Osami bin Ladnu v Afganistanu za časa sovjetske zasedbe je pripeljala do terorističnega napada znotraj ZDA, kdo ve, kaj se utegne izcimiti iz podpore Al Kaidi zdaj.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s