Primer Patria je zastaral, javno mnenje pa je zacementirano

Janez Janša je v primeru Patria nedolžen, saj mu na sodišču ni bilo dokazano, da je prejemal podkupnino. Primer je  zastaral. Kljub temu to ne pomeni nič za politična razmerja. Tisti, ki Janši nasprotujejo, mu bodo nasprotovali še bolj, tisti ki ga podpirajo, ga bodo podpirali še bolj goreče. Moralo pa bi nekaj pomeniti za način, kako deluje slovensko pravosodje. Odgovornost, da se nekaj spremeni, leži pri izvoljenih predstavnikih ljudstva in vladah, ki jih sestavljajo.

Sistem, ki mu spodleti v desetletju pripeljati, ne glede na to za kako zahtevno zadevo gre, primer pripeljati do zastaranja, ni dober. Spomnimo le, da največ kršitev človekovih pravic v Sloveniji ne gre na račun zarotniškega sodstva, ampak za sojenje v nerazumnem roku. Očitno je, da je ves sistem preveč zapleten, preveč zbirokratiziran, ima preveč možnosti za zavlačevanje. Da bi se to spremenilo, morajo pravilne poteze potegniti v vladi, jih morajo podpreti poslanci. Sistem mora doživeti reforme, ki bodo delovale hitreje, kot postopno manjšanje zaostankov, kar se, mimogrede, dogaja in velja pohvaliti. Toda to je premalo.

Politično se vrtimo v krogu. Za politične stranke, ki se same uvrščajo na levico ali politično sredino, je Janez Janša veliko darilo, saj jim omogoča, da na lahek način dosegajo zmage. Kako ne bi, ko večina Slovencev tega človeka ne prenese in ima njegova SDS doseg tja do 35% in še to ob zanje najboljših časih in če pri tem uničijo kakšnega svojega potencialnega zaveznika. Zmagovati je na tak način težko. Če si pogledamo ankete javnega mnenja, te kažejo, da SDS morebiti res posega po prvem mestu, ampak ko začnemo seštevati poslance, ki bi lahko tvorili bodočo koalicijo, ostaja v manjšini. Vlado, kaže, bo sestavljal nekdo drug.

Kot sem zapisal pred meseci, ostajamo ujetniki Janeza Janše. Žalostno je, da je veliko ljudem v interesu, da tako tudi ostane.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s