Nekaj misli o resničnih ameriških namerah v Siriji, Iraku, Ukrajini

Zunanja politika ZDA se pogosto zdi skrajno zmedena, zlonamerna, pripravljena na sodelovanje z najhujšimi organizacijami, ki se že naslednji dan lahko obrnejo proti svojim gospodarjem. Zaradi tega se pogosto pojavljajo teorije zarote. Islamska država je produkt ZDA in iz Washingtona te svoje svete muslimanske borce vodijo, plačujejo in oborožujejo. Skrajni nacionalisti, ki se hvalijo s svojo nacistično simboliko so v Ukrajini tisti, na katere ZDA stavijo, da bodo prevzeli oblast. In tako dalje….

Menim, da se ZDA v zunanji politiki vedno obnašajo v skladu s svojimi interesi, oziroma, s tem, kar vidijo za svoje interese, četudi pogosto delajo hude napake, ki jih morajo čez čas plačati. Da bi premagale svoje sovražnike, za zaveznike vzamejo vsakogar, ki je v nekem trenutku uporaben. Poglejmo le primer Al Kaide. Ko je Sovjetska Zveza zavzela Afganistan, so v Washingtonu videli odlično priložnost, da se maščujejo za Vietnam. S pomočjo Pakistana, Saudske Arabije in prostovoljcev iz celega muslimanskega sveta, so konkurenčno velesilo prisilile v dolgotrajno vojno, ki je načenjala predvem sovjetsko samozavest. A  Sovjeti so se umaknili, izurjeni borci pa so ostali in eden izmed njih je kmalu napovedal vojno ZDA. Človek, ki so ga torej podpirali, je postal njihov najhujši sovražnik.

Poglejmo si recimo Ukrajino. Očitno je, da ZDA iz te države želijo ustvariti velikansko oporišče za boj proti Rusiji. Problem le, da je Ukrajina v razsulu, da ji vladajo pokvarjeni oligarhi, da so oborožene sile po večini neuporabne, da so se v Donecku in Lugansku utrdili motivirani in s pomočjo Rusije, spodobno oboroženi uporniki. Želeli bi, da bi Ukrajini vladal lojalni oligarh, ki bi na njihov ukaz vodil sposobne oborožene sile, toda ker temu ni tako, so skrajni nacionalisti najboljša možna izbira v danih razmerah. Radikalni in pripravljeni na boj, Torej jim je treba dati urjenje in orožje, ne glede na nevarnost, da prav ti ljudje v Kijevu izvedejo državni udar in iz Ukrajine naredijo črno luknjo Evrope in se na koncu spremenijo v nasprotnika ZDA. Saj ne, da bi si v Washigntonu to želeli, zgodi pa se vseeno lahko.

Nič presenetljivega, če potem kdo misli, da ZDA delajo prav na vzpostavitvi nacističnega režima v Kijevu.

Podobno je z Islamsko državo. Za ZDA in njihove zaveznike v regiji, je glavni nasprotnik Iran. Sirski režim je iranski zaveznik in zato ga skušajo uničiti. Že leta v Sirijo pošiljajo orožje in denar in urijo upornike, v upanju, da bodo premagali režim. Problem le, da je veliko teh upornikov skrajnežev. Tako je bilo od začetka in ogromno pomoči že leta prihaja v roke skrajnežev. Spet, Američani so to vedeli, zavedali so se nevarnosti, da ustvarijo pošast, ki je ne bodo mogli obvladati, vendar jim je bilo najbolj pomembno, da porazijo Asadov režim. Nikoli  si niso delali pretiranih skrbi, če bo pri tem zgorela celotna država.

Je potem kaj čudnega, če se širi prepričanje, da ZDA, Turčija, Izrael, Saudska Arabija, financirajo in podpirajo Islamsko državo? Po tem, ko Turki bombardirajo Kurde, ki so najbolj učinkoviti borci proti Islamski državi, ko Izrael bombardira cilje sirskega režima, ne dotakne pa se upornikov, ko ZDA delajo vse, da bi preprečile dotok ruske vojaške pomoči režimu, medtem pa impotentno bombardirajo cilje Islamske države?

Ne, človek si lahko zlahka misli, da je Islamska država le lutka, katere niti vlečejo od zunaj.

Ampak, ali bi v ZDA res radi videli rast Islamske države? Dvomim. Takšna tvorba bi dolgoročno največ težav povzročila prav njim. Vse kar se tukaj godi je, da imajo ti skrajneži v tem trenutku status manjšega zla, ne glede na to, kar poročajo mediji in kar se govori za javnost. Prvi nasprotnik je še vedno Iran. Dolgoročno lahko to pomeni, da bodo ZDA morale to nesnago, ki se zdaj širi po Iraku in Siriji in še kje drugje, počistiti kar same, s konkretnimi žrtvami med svojimi vojaki in za velik denar. Kratkoročno pa je njihovo delovanje smiselno, saj slabijo svojega prvega sovražnika, Asadov režim in preko njega iranski vpliv.

Ne verjamem, da si ZDA želijo nacistov v Kijevu in islamskih skrajnežev v Damasku in Bagdadu. Verjamem pa, da so zaradi svoje brezobzirne zunanje politike sposobne prav to nenamerno doseči. In se potem zbuditi s hudim glavobolom.

3 thoughts on “Nekaj misli o resničnih ameriških namerah v Siriji, Iraku, Ukrajini

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s