Nič posebnega

Verjetno je malo posameznikov, ki menijo, da niso unikatni. Da so popolnoma povprečni, del skupine, kjer vsi mislijo enako, se vsi oblačijo enako, vsi poslušajo isto glasbo, jedo isto hrano, imajo iste vrednote, isto vero, gledajo iste tv programe, spremjajo isti šport. Da so le še en kolešček več v velikem sistemu in kot takšni povsem nevpadljivi, nepomembni. Da je takšnih kot so oni sami, na milijone. Pa vendar je to resnica.

Ljudje radi verjamejo, da je vsaj nekaj, kar jih dela posebne. Če nič drugega, po svoje kombinirajo oblačila, da se ločijo od drugih. Pri tem je teh kombinacij seveda omejeno število, trgovin tudi, tako da nimate veliko možnosti, da bi vam na globalni ravni uspelo biti res drugačen. Mogoče le v skupini, s katero se družite ali sodelujete, ali v soseski, v kateri živite. Ne pa na ravni večje skupnosti, kot so mesta, države.

Saj se še spomnite beguncev s pametnimi telefoni? En dokaz več, da to, da živite v Siriji, ne pomeni, da živite na drevesu. Morate si misliti, tudi v Afriki imajo marsikaj, kar imamo mi tukaj.

Zakaj to pišem? Ker se ob spremljanju slovenske politike, ob vseh aferah in grozotah, ki jih naša družba vsakodnevno proizvaja, kdo utegne počutiti, da živi v res posebni državi. V resnici je Slovenija ena zelo majhna, nepomembna državica, ki jo večina tako ali tako spregleda, po razvitosti nekje med uspešnejšimi državami sveta, s sistemsko vgrajenimi zavorami, mogoče, da, celo zelo veretno, tudi karakterno vgrajenimi zavorami, da ne more pripadati najuspešnejšim. Pogosto smo preveč osredotočeni na to našo majhno državo, da bi se ozrli naokoli in videli, kako stvari delujejo ali ne delujejo drugod. Pogosto smo tudi preveč zaprti za svet, da bi bili sposobni razumeti, da se tudi razne Bolgarije, Kenije in Jordanije razvijajo, da v njih živijo nam v veliko pogledih podobni ljudje, ki so pač na nižji stopnji gospodarskega razvoja, a tam številni hkrati vseeno že posegajo po dobrinah, ki smo jih navajeni sami.

Za brezglavi nacionalizem in za neumesten občutek več ali manjvrednosti je dobro, če se zavemo, da nismo tako posebni, kot si mislimo, da smo, da so naše težave večinoma podobne težavam drugim in da se zaradi tega od drugih lahko tudi veliko naučimo. Velja za države, kot tudi za posameznike.

Advertisements

2 thoughts on “Nič posebnega

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s