Nismo si vsega sami krivi

Na politični levici obstaja refleks, zelo grd refleks. Izhaja iz razumevanja sveta kot žrtve zahodnega imperializma, sveta, v katerem je za vse slabo kriva ta ali ona zahodna metropola, ta ali ona multinacionalka ali pa izvirni greh leži pri rasizmu belcev ali kolonializmu preteklosti.

Ko govorimo o terorizmu islamskih skrajnežev, ki pretresa svet, moramo seveda govoriti tudi o vojaških avanturah zahodnih držav z ZDA na čelu. Če ne bi bilo podpore skrajnežem za časa sovjetske zasedbe Afganistana, ne bi bilo bin Ladna in Al Kaide, če ne bi bilo zasedbe Iraka, ne bi bilo razmaha skrajnežev tam, če ne bi bilo uničenja Gadafijevega režima, bi bila Libija še danes stabilna, dasi nedemokratična država, če ne bi bilo vmešavanja v Sirijo in podpore revoluciji, se v delih Iraka in Sirije ne bi razvila Islamska država. Še več, če bi vladajoča politika v državah zahodne in severne Evrope res delala na integraciji muslimanov, ne bi bilo gojišč teroristov sredi večjih evropskih mest, kjer nastajajo razmere podobne tistim v tretjem svetu, vključno z visoko brezposelnostjo in brezperspektivnostjo.

Vse to je res.

Toda obstajajo tudi drugi vzroki za pretrese v muslimanskem svetu. Ne le, da mladina v predmestjih Pariza in Bruslja po spletu spremlja krvave dogodke v Siriji in Palestini in se radikalizira. Ne le, da  prinaša veliko mladih in nezaposlenih moških nestabilnost v srce Evrope. Tudi to, da znotraj islamskega sveta poteka krvav boj med modernizacijo in nazadnjaštvom. Da so države, kjer je muslimansko prebivalstvo večinsko, skoraj vse, z nekaj izjemami, nedemokratične, zaostale tvorbe, polne korupcije in laži. Le Saudsko Arabijo si poglejmo, to senilno, a z nafto bogato tvorbo, ki ravnokar brez milosti bombardira sosednji Jemen. Državo, ki vsega svojega bogastva, pridobljenega s prodajo nafte, do zdaj ni znala preliti v moderno družbo, ki bi vam bila sposobna proizvesti in prodati en avtomobil ali telefon. Ali Egipt, ki mu vlada vojaška hunta. Egipt, z 80 milijoni prebivalcev, poln ponosa, a tako klavrn, da bi ga Izraelci v vojni zopet razbili, kot že v preteklosti, da ne govorimo o gospodarstvu, ki se mora zanašati na turizem.

Če bi kar naenkrat izginile vse zahodne države, s tistim velikim sovragom na oni strani Atlantika na čelu, bi muslimanske države ne zaživele v miru. Vojne bi se nadaljevale. Čeprav, tako se vsaj zdi, velika večina sploh ne ve, da je znotraj muslimanskega sveta več struj, da se preko Irana in Saudske Arabije spopadata sunitski in šiitski blok, je temu vendarle tako. Ta boj bi potekal tudi brez večjih zunanjih sil. Prav tako boj med bolj sekularno usmerjenimi muslimani in tistimi, ki mislijo, da je zlato dobo mogoče najti samo z obnovitvijo nekega nazadnjaškega kalifata, v katerem morajo ženske biti pokrite od nog do glave in neverniki prodajani za sužnje.

Ne, nismo si za vse sami krivi. Naše elite so s svojimi dejanji res okrepile skrajneže, toda ti bi v muslimanskem svetu obstajali tudi, če bi nas vodili sami pacifisti, ki bi vsi po vrsti ukinjali naše vojske in stavili na ogromne socialne države. Ti ljudje bi nas napadali samo zato, ker obstajamo. Ker mislimo po svoje. Ker pijemo alkohol. Ker se ženske ne zakrivajo. In tako dalje.

To spoznanje je zelo pomebno, ker nas utegne obvarovati velike napake, ki jo v tem trenutku dela velik del politične levice. Namreč, nekateri vidijo v muslimanskem svetu samo žrtve, vso zlo pa v naših političnih in gospodarskih elitah, celo v nas samih, ker da smo le priviligiranci, ki živimo na račun preostalega sveta. Vidijo samo begunce, terorista pa nikoli nobenega. Terorizem so celo pripravljeni opravičevati. To seveda vodi ali v vzpon skrajne desnice in novega fašizma, ali pa v zaton zahodne civilizacije, ki jo bo na koncu nadomestila neka nova. V obeh primerih bodo ideali levice poteptani.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s