Informacijska vojna po kitajsko

Da Kitajska išče načine, kako vplivati na politične odločevalce in javnost v drugih državah, ne more priti kot presenečenje. Navsezadnje je jasno, da tako ravnajo vse večje sile.

V The Diplomat-u Michael Raska piše o konceptu ‘treh vojskovanj’, ki za kitajske oborožene sile združuje tri strategije ali:

(1)koordinirano uporabo strateških psiholoških operacij, (2) odkrito in prikrito medijsko manipuliranje ,(3) pravno vojskovanje namenjeno manipuliranju strategij, obrambnih politik in dojemanja ciljne publike v tujini.

Tradicionalno je bila kitajska pozornost na področju informacijskega vojskovanja usmerjena proti Tajvanu, kjer se je skušalo izrabljati notranje politične, kulturne in družbene napetosti, s čimer bi se ustvarjalo nezaupanje med političnimi in vojaškimi strukturami in pripravljalo javnost na sprejetje združitve s Kitajsko pod kitajskimi pogoji. Vendar so operacije vedno bolj usmerjene tudi v Evropsko Unijo:

posebej v države centralne in vzhodne Evrope, ki so del kitajske 16+1 formule za regionalno sodelovanje. Peking regijo vidi kot pomembno mostišče za svojo nadaljno ekonomsko ekspanzijo v Evropi. Po letnem poročilu iz leta 2014, protiobveščevalne službe BIS v Češki republiki, so kitajska administracija in njene obveščevalne službe dale poudarek na pridobivanju vpliva nad kitajskimi političnimi in državnimi strukturami in zbiranju političnih podatkov, z aktivnim sodelovanjem izbranih čeških elit, vključno s politiki in državnimi uradniki.

Gre za obsežno delovanje, katerega del je tudi identificiranje političnih, poslovnih in vojaških elit, pomembnih za kitajske interese in morebitne prijateljske stike. Analizira se njihovo stališče do Kitajske pa tudi ‘karierni razvoj, motivacijo, politično pripadnost, pripadnost frakcijam.’

Vprašati se moramo, ali v tej strategiji nima svojega mesta tudi Slovenija, kot ena izmed držav, preko katerih je mogoče širiti vpliv v Evropo, sploh zaradi naše geografske lege in pristanišča v Kopru. Slovenija skoraj zagotovo že je cilj podobnih operacij nekaterih drugih držav, vplivi pa lahko prihajajo preko veleposlaništev, obveščevalnih služb, nevladnih organizacij, gospodarskega in vojaškega sodelovanja in tudi preko medijske in kulturne izpostavljenosti. To ni nič nenavadnega.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s