V šestih minutah pojasnjen vzpon Islamske države

Zanimivo,a s kar nekaj luknjami.

Najprej ni omenjeno zunanje vmešavanje ZDA, Turčije, Saudske Arabije in drugih v sirsko državljanjsko vojno. Te države so naredile veliko, da se je IS lahko oborožila in okrepila in da še vedno živi. Od dostave orožja, ki je ‘nenamerno’ padlo v roke borcem IS, do dovoljevanja preprodaje nafte preko Turčije. Pretirava se z ameriškimi letalskimi napadi, ki bi naj za 20% zmanjšali ozemlje Islamske države, ne omeni pa se intervencije Irana v Iraku, ki je v resnici prinesla poraze Islamske države, predvsem zavzetje Tikrita. Do ruskega posredovanja ni bilo resnega napada na pomemben vir dohodkov IS, preprodajo nafte, čeprav so predvsem Američani morali dobro vedeti za te posle.

Posnetek je zelo pristranski in ne prikaže celotne slike. Dokler bodo ZDA, Turčija in Saudska Arabija v Iraku in Siriji najprej gledale na ali večji spopad z Rusijo ali Iranom, ali kot na priložnost na širjenje svojega vpliva, IS bo pa priročane sovražnik njihovih sovražnikov, se ne bo veliko spremenilo. Razen če Islamske države ne bo uničila koalicija Irana, Rusije, iraških šiitov, Hezbolaha in sirskega režima. Kar je povsem mogoče, a utegne trajati še leta.

Advertisements

One thought on “V šestih minutah pojasnjen vzpon Islamske države

  1. “Do ruskega posredovanja ni bilo resnega napada na pomemben vir dohodkov IS…”
    In brez denarja se bo Daeš spravil na koga? Ja na civiliste. Če so pa Ruščki kdaj koga zaribal so bili pa to vedno neoboroženi civilisti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s