Twitter ni odraz realnosti

V življenju se lahko zelo hitro znajdete obkroženi z ljudmi s podobnimi okusi in kot porabniki novic iz virov, ki vsi poročajo podobno. Na tak način lahko dobivate izkrivljeno podobo realnosti in si pri tem še mislite, da ste dobro obveščeni. Končate tako, da ste pripravljeni sprejeti vsako laž, zaradi katere se počutite bolje in vsako kritiko, ki ne spada več v vaš svet, označite za nenormalno in smešno.

To je zelo pogosto in pri migrantski problematiki ni nič drugače. V Sloveniji in po Evropi sta nastala dva tabora, ki brezobzirno tolčeta drug po drugem, čustveno manipulirata in lažeta, žalita nasprotnike, medtem ko njihove žalitve označujeta za sovražni govor. Racionalni razmislek je že zdavnaj zapustil prostor.

Ni nobena skrivnost, da na facebooku in twitterju sledim ali sem prijatelj z večinoma levičarji. Kljub temu se vsaj na twitterju trudim slediti tudi drugačnim pogledom in če jim že ne sledim, jih vsaj od daleč spremljam. Nekateri so precej radikalni, a dobro, pomembno je, da vem, kaj mislijo ljudje, s katerimi se ne strinjam. Zato občasno tudi preberem Reporter ali Demokracijo. Da bi razumel.

V preteklih mesecih sem opazil neverjetni razkol med tem, kaj preberem na spletu iz virov, ki so mi bolj ljubi, od prijateljev na facebooku ali sledenih na twitterju in med tem, kaj slišim drugače. Priznati moram, da v ‘realnem življenju’ ne poznam enega samega človeka, ki bi imel povsem pozitivno mnenje o migrantih. Nekateri imajo kar grozljivo sovražna. In ne, to niso samo ljudje s podeželja in volivci SDS-a. To so tudi ljudje, ki niso verni in ki bi z Janšo naredili marsikaj, kar ni za zapisati. So ljudje, ki če se že udeležujejo volitev, tam glasujejo za razne SMC-je in SD-je.

V resnici sem ta razkol opazil že v času kampanje za nov družinski zakonik, zaradi česar mi je postalo jasno, kako zelo težko bo ta na referendumu šel skozi. Če bi bila udeležba na referendumu obvezna, bi nasprotniki zmagali še bolj prepričljivo. Kljub temu so po porazu nekateri trdili, da je njihov poraz posledica neudeležbe. Kako napačen zaključek! Podobno je zdaj, ko večina Slovencev nasprotuje migrantom. Če bi imeli referendum, ali se jih naj vse izžene, tudi otroke, bi jih verjetno čez 60% glasovalo za. Njihove prisotnosti v bližini svojega doma pa tako ne bi podprlo kakšnih 80% ljudi. Po drugi strani pa, ko berem pisanja po twitterju, prevladujejo tisti, ki tolčejo po vladi, češ da je nehumana, se zgražajo na kranjskimi učitelji, norčujejo nad prebivalci Šenčura in povsod vidijo dvig fašizma, ki ga vodi stranka SDS. Če bi bil naiven, bi si misli, da večina Slovencev želi odprte meje in naselitev beguncev in migrantov po celi Sloveniji. V resnici pa gre le za prevladujoče medije, majhen del politične elite, aktiviste, nekaj kulturnikov in nekaj bolj gorečih uporabnikov spleta.

Če se zapreš v svoj krog in ignoriraš drugačna mnenja, tvegaš, da sveta okoli sebe ne boš več razumel. Politično s tem tvegaš, da boš nadse priklical uničenje, ali pa se boš vsaj obsodil na nepomembnost.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s