Rubio pred koncem,Clintonova z dvema porazoma

Sobota je v ameriški predsedniški tekmi na republikanski strani prinesla štiri tekme, na demokratski pa tri. Česar ni prinesla, je končna odločitev. Bernie Sanders je znova pokazal na šibkost Clintonove, saj mu je uspelo zmagati v dveh državah, Ted Cruz pa je izenačil z Donaldom Trumpom.

Najprej k demokratom. Nedvomno ima Hillary Clinton ogromno prednost med afroameričani, zaradi česar z lahkoto zmaguje na jugu. v Lousiani je zmagala  z 71,1% proti 23,2%. Če kje, potem si bo ravno v državah, v katerih je veliko afroameričanov, zagotovila končno zmago. Drugje bo zanjo težje. Bernie Sanders je zmagal v Nebraski in v Kansasu. V Nebraski  s 56,4% proti 43,6% in v Kansasu s 67,7% proti 32,3%. To vsekakor sta veliki zmagi, zaradi katerih bo Sanders v tekmi bržkone vstrajal do konca. Zgodi se lahko, da bo na koncu Hillary Clinton zmagala samo zaradi podpore superdelegatov. Kar ne bo preveč demokratično, ampak do zdaj smo verjetno že vsi spoznali, da v strankarsih bojih ni vse pravično.

Republikanci so odločali v štirih državah: Ted Cruz in Donald Trump sta oba dosegla po dve zmagi, s tem da je Cruz dobil nekaj več delegatov zaradi svoje velike zmage v Kansasu. Zgodil se je pomemben premik. Donald Trump uživa svojo podporo in je v veliki prednosti tam, kjer se ne odloča na zborovanjih. Očitno je, da Trump nagovarja tudi zelo veliko Američanov, ki sicer ne bi šli volit. Med njegovima tekmecema pa je prišlo do prelivanja podpore od Rubia h Cruzu. Marco Rubio bo še vztrajal, saj upa, da bo na Floridi dosegel zmago, čeprav ankete temu njegovemu upanju ne pritrjujejo in kažejo na premočno zmago Trumpa. Če bo Rubio na Floridi 15. marca izgubil, bo zanj kampanje konec. K temu sta ga sicer pozvala tako Trump, kot tudi Cruz. V tekmi bo vztrajal tudi John Kasich, ki čaka na odločitev v Ohiu, kjer je guverner, tudi 15. marca.

Florida je izjemnega pomena, ker zmagovalec dobi vseh 99 delegatov. Cruz je po anketah sicer na tretjem mestu, a če ne bi bilo Rubia, bi se mogoče njuna podpora združila in mu dala vsaj nekaj možnosti za zmago. Rubio je sicer do zdaj zmagal le v eni državi in če ne more doseči uspeha v svoji domači Floridi, potem resnično nima kaj iskati v tekmi.

 photo 12751047_1658759484390930_842724383_n_zpseuypjg3v.jpg
Tedu Cruzu ležijo države, v katerih se odloča na zborovanjih

Donald Trump je zmagal v Lousiani, kjer je dosegel 41,4%. Ted Cruz je dosegel 37,8%, Marco Rubio 11,2% in John Kasich 6,4%  Trump je zmagal tudi v Kentuckyju, kjer je dobil 35,9%, Ted Cruz 31,6%, Marco Rubio 16,4% in John Kasich 14,4%. Ted Cruz je zmagal v Kansasu, kjer je dobil 48,2%, Donald Trump 23,3%, Marco Rubio 16,7% in John Kasich 10,7%. V Mainu je Ted Cruz dobil 45,9%, Donald Trump 32,6%, Marco Rubio 8% in John Kasich 12,2%.

Nič ne kaže, da bi vedno bolj brezobzirni napadi imeli učinek na Trumpovo podporo, vidi pa se, da se njegovi nasprotniki  združujejo za Tedom Cruzom. Vprašanje torej je, kje je strop, do katerega Trump lahko še zraste. Če je ta nekje pri 40% in če se njegovi nasprotniki združijo za Cruzom, to pomeni, da bo vedno bolj izgubljal. Za Cruza je zaradi tega vedno bolj pomembno, da Marco Rubio in John Kasich odnehata. Trump, samozavesten kakor je, po drugi strani meni, da se bo del teh glasov prelil tudi k njemu.

Največji resničnostni šov na planetu se nadaljuje.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s