Bernie z zmago v Michiganu, toda Hillary kljub temu z boljšim dnem

Veliko presenečenje je, da je Bernie Sanders uspel v torek zmagati v Michiganu, čeprav so mu ankete kazale za okoli 20 % manj kot Hillary Clinton. Toda njegova zmaga je bila tesna, 49,8% proti 48,3%. Po čisto demokratski logiki je dobil manj delegatov, kot njegova tekmica. Ker je v Mississippiju ta na krilih afroameričanov premočno zmagala in tam pobrala večino delegatov, ji je torek prinesel še dodatno povečanje prednosti. Čeprav se komu zdi drugače, Hillary pluje proti zmagi. Sanders bi moral, če bi hotel spremeniti smer, začeti zmagovati z veliko razliko. Takšno je pač stanje v demokratski stranki. Ob prisotnosti superdelegatov, ne čisto pošteno.

V Mississippiju je Hillary Clinton dobila 82,6%, Bernie Sanders 16,5%. V tem krogu smo dobili pomembno svarilo. Namreč, ne moremo povsem zaupati anketam javnega mnenja. Ljudje si lahko še zadnji hip premislijo, kar se je tudi zgodilo v Michiganu. No, obstaja še druga možnost, da je neizogibnost predsednice Clinton povezana tudi z anketami, ki včasih služijo le temu, da se podpira njeno kandidaturo. Mimogrede, CNN poroča, da je med volivci, za katere je prioriteta poštenost in verodostojnost kandidata, Sanders zmagal kar z 80% proti 19%.

Donald Trump je na republikanski strani zmagal v Michiganu, Mississippiju in na Havajih, Ted Cruz pa je uspel v Idahu. Ob tem je Trump spet pozval, da se stranka združi za njim. John Kasich, ki upa na uspeh v Ohiu, je po neuspehu v Michiganu, dobil je 24,3%, še bolj pod pritiskom, da izstopi iz tekme. V resnici je zanj vse že zdavnaj izgubljeno.  Trump je v Michiganu dobil 36,5%, Cruz 24,9% in Rubio 9,3%. V Mississippiju je Trump dobil 47,3%, Cruz 36,3%, Kasich 8,8% in Rubio 5,1%. Na Havajih je Trump dobil 42,$%, Cruz 32,7%, Rubio 13,1% in Kasich 10,6%. V Idahu je Cruz zmagal  s 45,5%, Trump je dobil 28,1%, Rubio 15,9% in Kasich  7,4%. Vedno bolj jasno, da je, Kasich in Rubio nimata več kaj iskati v republikanski tekmi in da živita od upanja, ki se ne bo uresničilo. Vse to seštevanje odstotkov nam tudi kaže, da bi v teoriji Ted Cruz lahko premagoval Donalda Trumpa, če bi bila v tekmi sama, toda v praksi bi se potem lahko zgodilo, da bi se odstotki porazdeljevali. Cruz je izredno konservativen kandidat, ki zdaj pridobiva predvsem zato, ker se v njem združuje upanje stranke, da bo preprečil najhujše, torej zmago Trumpa.

V delegatih, in stanje tu ni nikoli čisto jasno, ima po podatkih Real Clear Politics na demokratski strani Hillary Clinton zdaj 1221 delegatov, Bernie Sanders pa 571. Na republikanski vodi Donald Trump s 458 delegati, Cruz jih ima 359, Rubio 151 in Kasich 54.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s