Gniloba

O tem ne razmišljam prvič.

Dogodki zadnjih dni nam še enkrat več dokazujejo, da živimo v državi polni gnilobe. Gnilobe, razpada moralnih vrednot, kriminala, ki je prisoten v vsaki družbi in v vsakem času, a se v Sloveniji zdi že vseprisotna. Noben sistem, nobena institucija, nobena skupnost, noben poklic ni imun. Resnično se moramo Slovenci pogledati v ogledalo in se vprašati, kako smo mogli zabresti tako globoko.

Zdaj, več kot dve leti kasneje, z vlado, katere vodilna stranka je svoj uspeh zgradila na obljubi poštenosti, smo na istem. Ne krivim samo ene politične stranke, seveda. Problem je globlji, razjeda celotno telo družbe. Majhne nepravilnosti najdete povsod. Tiste majhne laži in pokvarjenosti. Celo policisti so si šli narediti takšno neumnost, da so skušali svojemu pogajalskemu nasprotniku nastaviti past. Seveda, če bi to storili navadnemu smrtniku, posledic ne bi bilo, a zavedati se moramo, da mora v takšnih primerih, ko policija skuša pritiskati na vlado, reakcija biti neprizanesljiva.

Kakorkoli, v Sloveniji se ni nič spremenilo in nič ne kaže, da se bo. Kot prazno upanje bomo morali tudi zavreči iskanje novih obrazov. Kar seveda sili k premisleku.

Bolj kot gospodarska kriza, se zdi, da našo državo muči moralna kriza. Ko ljudje moči izkoriščajo vsako možnost, da bi se okoristili, ko ne čutijo več nobenega sramu, tudi če se jim dokaže, da so ravnali napak, se ljudstvo spodaj prilagaja in uči in tako vseprisotno delo na črno, majhne kraje, majhne laži, s katerimi se da bolje preživeti, niso nič nepričakovanega. Ko pride do menjave oblasti tako ne more priti do nobene prave spremembe, saj politiki izhajajo iz ljudstva in svoje majhne pregrehe pač spremenijo v velike.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s