Bo Sloveniji dovoljeno, da Putina povabi pod Vršič?

Predsednik republike Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na obisk in Američanom to ni všeč, poroča Siol.

Američanom marsikaj ni všeč. V Evropi, na primer, poglabljajo prepad med Rusijo in svojimi zavezniki, pritiskajo, da ti zavezniki v svojo škodo ohranjajo gospodarske sankcije in da se ne pogovarjajo z ameriškim sovražnikom številka ena. Pri tem jim pomagajo številne države, ki imajo zgodovinske zamere do Rusije in politične sile, ki so privržene ZDA ali samo ukrajinskemu fašizmu in oligarhiji, ki v teh časih tako uspešno uničujeta že tako uničeno državo, vkleščeno med Rusijo in NATO paktom.

Viktor Orban na Madžarskem nima nobenih pomislekov, da bi se pogovarjal s Putinom. Če vodiš neodvisno zunanjo politiko, si to lahko privoščiš. Tudi Slovenija bi morala voditi neodvisno zunanjo politiko. Takšno, v svojo, ne v ameriško korist. Zato bi bilo prav, da Vladimir Putin pride pod Vršič in se ohranijo dobre vezi med državama. Nikoli ne veš, kdaj jih bomo potrebovali.

Tukaj ne gre za človekove pravice, demokracijo, svobodo, imperializem. Rusijo se skuša predstaviti kot agresivno silo, ki jo moramo ustaviti, a v resnici je v ozadju le vojna za interese velikih sil in Rusija ni tista, ki bi bila agresivna, ampak se samo brani. Seveda, če bi svojo zunanjo politiko usmerjali po odnosu držav do demokracije, svobode, človekovih pravic, vmešavanja v notranje zadeve drugih držav, potem ne bi smeli imeti nobenih stikov s Turčijo in Saudsko Arabijo. Američanom je seveda vseeno, če jih z njimi imamo.

Na tem primeru bomo videli, če ima slovenska politika hrbtenico. Če ima zdravo pamet. Američani bodo v zakulisju grozili, kakor jim je v navadi, toda koristi ohranjanja vezi so mnogo večje, kot škoda, ki jo lahko povzročijo. Navsezadnje se Slovenija mora pripraviti na trenutek, ko sankcij med Rusijo in EU ne bo več in bo lahko izkoristila svojo priložnost. Ne biti naivni, tako ravnajo tudi druge evropske države. Slovenija mora skrbeti za svoje interese, ne za ameriške.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s