Segregacija na Danskem

Kljub vsej politični korektnosti, so v zahodni in severni Evropi večji rasisti, kot se to priznava. Dejanja pač povedo več kot besede.

RTV Slovenija:

Ena izmed danskih gimnazij v bližini mesta Aarhus se je odločila, da začne novo šolsko leto z ločitvijo razredov glede na etničnost pripadnost dijakov.

Šola je na nižji stopnji organizirala štiri razrede, v katerih so le otroci, ki imajo priseljensko ozadje, v treh drugih razredih pa je polovica otrok s priseljenskim ozadjem oziroma brez njega.

Kot so sporočili iz šole, želijo tako preprečiti odhode otrok brez priseljenskega ozadja na druge gimnazije.

Pomemben je ta zadnji stavek. Namreč, zdaj je zgražanje, kako si šola dovoli ločevati razrede glede na pripadnost otrok, malokdo pa razmišlja o tem, da nekateri starši svoje otroke prepisujejo na šole, kjer otrok potomcev tujcev ni. Gre namreč za zanimiv proces, ko so vsi na zunaj strpni in razumevajoči, potem pa vseeno nastajajo geti v večjih mestih, kjer se koncentrirajo razne etnične in verske skupnosti, medtem ko domačini čisto slučajno silijo v kakšno predmestje ali na podeželje. Kjer potem svoje otroke vpišejo v šole, kjer so skorajda izključno sami Danci ali Švedi. To je proces, ki ga je zelo težko zaustaviti, saj ne morete prisiliti ljudi, da ostanejo v neki soseski, če jih že mogoče lahko prisilite, da svoje otroke vpišejo v lokalno šolo, kjer je pač veliko tujcev.

Edini, ki se res morajo naučiti sobivati z drugačnimi kulturami, so revni sloji. Da, točno tisti, ki vedno bolj podpirajo populistične nacionalistične stranke.

Kot sem pisal pred dnevi, se je nekaj podobnega zgodilo  v ZDA s temnopoltim  prebivalstvom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s