Donald Trump se zopet približuje Hillary Clinton

Če sem pred tedni pisal o tem, da republikanskemu kandidatu za predsednika ZDA podpora pada, kar je še posebej pomembno v ključnih državah, v katerih se bo odločila tekma, lahko zdaj ugotavljam, da se mu je podpora kar zvišala. Po nekaterih anketah javnega mnenja je celo ali izenačen ali vodi pred Hillary Clinton, a to na ravni celotnih ZDA. V ključnih državah ima Hillary še vedno prednost, čeprav se ta ponekod zanjo nevarno manjša.

LA Times 10. septembra na nacionalni ravni Hillary Clinton pripisuje 45% in Donaldu Trumpu 44%. Quinnipiac ima 8. septembra oba izenačena na Floridi, v Ohiu Trumpa v enoodstotni prednosti in v Pennsylvaniji Hillary v petodstotni prednosti. Razlike nekaj odstotkov so seveda slab pokazatelj, saj imate pri vsaki anketi javnega mnenja hitro odstopanje  plus, minus tri odstotke. Kakorkoli, razlike so majhne in prostora za zmago enega ali drugega je še veliko. Čeprav, jasno je, da ima Hillary povečini prednost in jo lahko še naprej obravnavamo za favoritko. Jasno je tudi, da  kandidata libertarec in zelenih, Johnson in Steinova, ne kažeta kakšnega posebnega večanja podpore in bosta, pričakovano, odščipnila le po nekaj odstotkov, pri čemer Johnsonu kaže bolje.

Zdi se, da ima Donald Trump bolj goreče privržence, kot Hillary Clinton. Republikanski kandidat redno zbira polne dvorane navdušenih Američanov, medtem ko Hillary to ne uspeva. Imate celo primere prav smešno praznih dvoran. To nam pove naslednje: privrženci Donalda Trumpa bodo prej šli na volitve, kot privrženci Hillary Clinton. Imajo več motivacije. To lahko pomeni, da so ankete javnega mnenja zaradi tega preveč naklonjene Hillary Clinton, saj mnogi, ki trdijo, da bodo svoj glas namenili njej ,sploh ne bodo šli na volitve. Ampak to je samo špekulacija.

Če ne verjamete, da Donald Trump privablja več privržencev, naslednji fotografiji. Prva je z nacionalne baptistične konvencije v Kansasu, kjer je govor imela Hillary Clinton. In da, to je fotografija med govorom!

 photo hcspeech_zpsegehfsve.jpg

Donald Trump je v Pensacoli na Floridi po drugi strani uspel dobro zapolniti dvorano.

 photo dnspeech_zpsoyjk2if2.jpg

Kako sicer poteka kampanja? Trumpovi privrženci ponavljajo, da je Hillary Clinton bolana in se kot  otroci veselijo, vsakokrat ko zakašlja, kar se je zagotovo prijelo določenega dela Američanov. Če ta ne bo razkrila svojega zdravstvenega stanja, ji bo to odvzelo nekaj podpore. Sicer se to zdi nizkoten napad, toda spomniti se moramo, da so demokrati na enak način napadali republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, ko se je ta pomeril z Barackom Obamo, tako da je z njihove strani hinavsko trditi, da gre za nek posebno grd prijem.

Po drugi strani Hillary mobilizira svoje privržence in poglablja delitve, ki ji koristijo, tako da Trumpove privržence slika s čim bolj temnimi barvami. Polovico njegovih privržencev je označila za rasiste, ksenofobe, seksiste in homofobe, ali po njenem za ‘deplorables’, torej zaničevanja vredne. Kasneje se je opravičila, toda ne gre dvomiti, da je šlo za premišljen napad. Po eni strani takšne žalitve vsekakor nasprotnike še bolj prepričajo, da gredo na volitve, a prepričujejo tudi njene privržence, da je ‘zlo’ potrebno ustaviti. Ne smemo pozabiti, da je v tej kampanji zelo pomembno tudi, proti komu si, ne le, za koga si. Oba, Donald in Hillary, sta med Američani zelo nepriljubljena.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s