Angela Merkel s še enim porazom

CDU je na nedeljskih voltivah v Berlinu dosegla najslabši rezultat v povojnem obdobju. Tudi SPD je nekaj izgubila, tako da obe stranki nimata več dovolj sedežev v deželnem parlamentu, da bi lahko vladali še naprej. SPD in CDU sta izgubili 5,9 in 5,3%. Obeta se koalicija med SPD, Levico in Zelenimi. AFD je uspela priti v parlament s 12,9%.

Kaj nam ta rezultat pove? Angela Merkel in CDU po Nemčiji izgubljata, krepi se AfD, alternativna stranka, ki očitno pridobiva na nezadovoljstvu nad migrantsko politiko. Toda, krepitev AfD ne pomeni, da bo ta stranka v nekem ogromnem valu nezadovoljstva odnesla druge politične stranke in zavladala Nemčiji. Kar se dogaja, je nezadovoljstvo nad starimi, velikimi in ustaljenimi političnimi strankami. Vidimo lahko namreč, da dobro gre tudi Zelenim in Levici. In ne misliti, da je to posledica padanja volilne udeležbe. Ta je bila tokrat v Berlinu 67,3%, kar je več kot pred petimi leti. AfD je tokrat dobila kar 47% podpore od tistih, ki na prejšnjih volitvah sploh niso sodelovali, medtem ko je v njeni podpori skritih tudi 22% tistih, ki so prejšnjič volili CDU. Pove veliko.

Nemška politika se podobno kot drugod po Evropi in v ZDA, premika v krepitev bolj radikalnih alternativ in padanje podpore tistim, ki veljajo za sredino. Ljudje so pač nezadovoljni, pa naj bo to nad imigracijo ali uničevanjem socialne države. Rezultat zagotovo ne bo popolna prevlada radikalne desnice ali levice, radikalnih nacionalistov ali socialistov, ampak polarizacija med tema dvema taboroma, medtem ko bodo tisti, ki so vladali do zdaj lahko računali z veliko manj podpore. Kar je alarm tudi za medijske elite, ki očitno navijajo za tiste trenutno na oblasti. Njihova moč je namreč vedno manjša, saj jim ljudje preprosto ne zaupajo več.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s