Zakaj SDS ne pridobiva kot AfD v Nemčiji?

Odgovor je preprost. Ker v Sloveniji ni veliko migrantov in beguncev in se večini Slovencev to zdi oddaljena tema.

Lanska migrantska kriza, ko so se množice preko Slovenije valile na sever, je pokazala, kako zelo negativno so do beguncev in migrantov nastrojeni državljani. Kljub skorajda enoumju večine medijev, ni bilo mogoče prikriti nezadovoljstva. Bilo je kar nekaj nestrpnih odzivov, še več bi jih zabeležili, če bi jih bili državljani pripravljeni povedati na glas. In marsikaj so vendarle izrazili.

Vlada se je s krizo soočila tako, da se je spremenila v prevoznika od hrvaške do avstrijske meje. Da bi preprečila, da Slovenija v primeru zapiranja meja na severu postane zadnja postaja, z neslutenimi posledicami za državo, je začela na jugu postavljati ograjo in se pripravljati na najbolj črn scenarij. Na koncu se je vse izteklo dokaj dobro, brez večjih posledic. Za prihodnost se zdi, da novega vala iz juga ne bo več, saj je dovolj ovir že na mejah drugih držav.

Dokler so množice prehajale Slovenijo in so se širile novice, da bodo begunce in migrante nastanili v kakšnem kraju, je bilo mogoče na tej temi graditi politično podporo. SDS se je lahko postavila v vlogo stranke, ki brani državo, medtem ko jo vladajoče sile izdajajo. Vendar se je sčasoma kriza umirila, velika večina migrantov in beguncev tako ni hotela nikoli ostati v Sloveniji, tistih, ki so, je bilo malo. Premalo, da bi imeli kak učinek na življenje večine državljanov in tako se je vse skupaj spremenilo v temo, o kateri se razpravlja, a ni tako blizu ljudem, kot dolge čakalne dobe v zdravstvu, brezposelnost ali nizke plače. Vse stvari, s katerimi se soočajo iz dneva v dan, medtem ko beguncev in migrantov ne vidijo veliko.

V Nemčiji je drugače. Ogromno ljudi je v lanskem letu prišlo v državo, potem ko je veliko tujcev različnih veroizpovedi in nacionalnosti tam že od prej. Tam je njihova prisotnost še kako vidna in ker se napovedujejo novi in novi valovi, je mogoče nezadovoljstvo kanalizirati v podporo tistim politikom, ki obljubljajo bolj ostro varovanje meja in konec imigracije. Ne smemo tudi pozabiti na terorizem. Zaradi tega je porast podpore AfD enostavno pojasniti.

Delitev na tiste, ki zagovarjajo odprte meje in mešanje različnih nacionalnosti in veroizpovedi in tiste, ki želijo meje zapirati in onemogočati tak razvoj, je zelo pomembna in bo igrala vlogo v političnih spopadih. Tudi v Sloveniji. Vendar pa je potem veliko odvisno od tega, kakšno težo tej temi dajo državljani. V Sloveniji v tem trenutku nič ne kaže, da tako veliko, kot v Nemčiji.

Seveda je tukaj na mestu previdnost. Namreč, v Nemčiji se kaže zanimiva slika, da imajo bolj radikalno odklonilna mnenja do migrantov in beguncev tam, kjer je teh manj. Sploh pa v vzhodni Nemčiji. Vendar pa je kljub temu tam občutek, da begunci in migranti predstavljajo neko grožnjo in da predstavljajo breme za domačine, zelo velik že zato, ker vendarle gre za eno državo. Tudi če je nekje v vzhodni Nemčiji manj beguncev in migrantov, kot jih je kje v zahodni.

Seveda je možen ugovor temu, da SDS na tej temi ne pridobiva tako kot AfD, ker je v Nemčiji več beguncev in migrantov. Kdo bi rekel, da bi lahko v Sloveniji ostro nasprotovanje priseljevanju imelo veliko uspeha na političnem polju tudi, če teh ni veliko, a to se ne zdi ravno prepričljivo. Bolj se to zdi oddaljena tema, ki se je v SDS-u zaman oklepajo. Volitve bodo prej odločili drugi problemi.

One thought on “Zakaj SDS ne pridobiva kot AfD v Nemčiji?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s