Nasilni protesti v ZDA po še eni smrti v vrsti mnogih

Protesti v ameriškem mestu Charlotte, v Severni Karolini, potem ko je policist ubil enainštiridesetletnega  temnopoltega moškega, so privedli do uvedbe policijske ure in napotitve nacionalne garde na ulice. Gre za le še enega v seriji izbruhov, potem ko so policisti ubili temnopolte Američane, kar v gibanju Black Lives Matter (BLM) vidijo kot dokaz za rasizem policije.

Ameriška policija je resnično nasilna, vsaj če jo primerjamo z evropskimi. V tem letu je ubila že 791 ljudi, vendar pa med temi ni večina temnopoltih, ampak belopoltih.  Belopoltih je 387, temnopoltih pa 194. Če številke prevedemo v ubite na milijon, se pokaže, da belci niso tako ogroženi, saj je ubitih 1,95 na milijon, medtem ko je temnopoltih več kot dvakrat več, 4,86 na milijon.  Najbolj ogroženi so sicer Indijanci, ki jih policija ubija 5,49 na milijon.

Vendar pa temnopoltim v ZDA največja grožnja ne grozi od policije, ampak od drugih temnopoltih. V letu 2015 je bilo s strani drugih temnopoltih ubitih 6000 temnopoltih. v tem letu je policija ubila 258 temnopoltih. V letih 1980 – 2008 ,so temnopolti zagrešili 52% umorov, belopolti pa 45%. Pri tem je temnopoltega prebivalstva manj kot 13%.

 photo char_zpsfx52xa3o.jpg
Protesti v mestu Charlotte

Ti podatki nam pričajo o zapletenosti ameriških razmer. Vsekakor je ameriška policija militarizirana in nasilna in Američani bi se morali vprašati, ali resnično potrebujejo takšne varnostne sile, ki se včasih zdijo podobne okupacijski vojski, ne pa kot varuhi reda v skupnostih, kjer delajo. Po drugi strani je jasno, da je nekaj hudo narobe, če je neka skupnost toliko bolj nagnjena k nasilju, kot druge. Ti podatki se ne zdijo toliko dokaz, da je temnopolta skupnost bolj nasilna, kar je, ampak da so ZDA družba, v kateri raznične rase živijo v različnih razmerah. In so potem posledice vidne tako pri zaslužku (temnopolta skupnost je mnogo bolj revna), kot tudi pri  ravneh kriminala.

Američani niso sposobni rešrevati svojih problemov, medtem ko tako radi izvažajo demokracijo in svobodo po svetu. S pogubnimi  posledicami. Jasno je, da v primeru ubijanja temnopoltih Američanov s strani policije ne gre za črno belo zgodbo, a kot takšno jo skušata naslikata obe strani.  Ena stran v vsakem primeru policijskega nasilja išče razloge,  da bi okrivila žrtev. Verjetno še ni bilo enega primera uboja temnopoltega s strani policista, da se ne bi našel rasist, ki bi rekel, da je resnično kriv policist. Kljub posnetkom. Na drugi strani v Black Lives Matter nočejo videti problemov znotraj temnopolte skupnosti v ZDA in za vse krivijo policijo in rasizem. Po tragedijah pogosto sledi neracionalno nasilje, ki ima za posledico uničevanje v prav teh skupnostih. Na politični ravni se prav po ovčje prisega na demokrate, namesto da bi se razvile nove politične organizacije, ki bi delale na razvoju skupnosti in na zakonodaji, ki bi policijo naredila bolj miroljubno, da ne govorimo, da bi prinesla prepotrebni razvoj v njihovo skupnost. Demokratska stranka se je do zdaj bolj kot ne izkazala za polno lepih besed, a malo dejanj.

Se bo v ZDA v prihodnje kaj spremenilo? Nič ne kaže. Zato lahko pričakujemo še kak protest.