Finančna ministrica članica društva Zdrava Atmosfera

Je pomembno, v kaj verjamejo ministri?

Pripadnost tej ali oni verski skupnosti v sekularni družbi ne sme biti problem, dokler se tisti, ki so postavljeni v vlogo služabnikov ljudstva, obnašajo v skladu s pravili države, v kateri živijo. Torej, da svojo vero postavijo na stranski tir, če nasprotuje vrednotam na katerih je zgrajena država. Problem nastane, ko nekdo verjame, da so ženske manj vredne od moških in ne bi smele imeti volilne pravice, ker to izhaja iz svete knjige, kateri je privržen. Ali kaj podobnega.

Seveda pa vse ni tako preprosto. Vsak posameznik ima svoje vrednote, v nekaj verjame, ali lahko tudi zatrjuje svojo prepričanje v odsotnost vsakršne nadnaravne razsežnosti. V skladu s svojimi pogledi potem tudi deluje in zelo težko preprosto odreže del sebe, da bi ustrezal sekularni državi, če verjame v nekaj drugega. Saj je tudi vera v pravilnost sekularizma le še eno prepričanje s seznama mnogih. Razumljivo je, da posamezniki skušajo tudi državo in njene institucije spreminjati tako, da bi ustrezale njihovim vrednotam. Na koncu je to, kako se bo država razvijala, odvisno od moči te ali one skupine. Čisto po demokratični poti se spreminja zakonodaja in pravila, po katerih morajo živeti vsi.

Finance poročajo, da je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman del društva Zdrava Atmosfera:

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je del društva Zdrava Atmosfera, so nam včeraj potrdili na finančnem ministrstvu. Povezave na pričevanje o tem, kako ji je delovanje v kultu pomagalo »iz stiske«, je včeraj objavil eden od uporabnikov Twitterja. Na ministrstvu so potrdili, da je pričevanje pristni zapis ministrice, da je hvaležna za njihovo podporo, a da loči zasebno življenje od profesionalnega.

“V današnji družbi, ki je do te mere podlegla industriji in vladavini denarja, da človek izgublja svojo človečnost, je skrajni čas, da prebudimo vrednote, ki nam zagotavljajo človeka vredno življenje. Na svetu je vse več nasilja, vse manj je srečnih ljudi. Tehnološki napredek nam ne zagotavlja človeškega razvoja, celo več, vse bolj postajamo nečloveški, nesocialni in nesolidarni. Sodobna tehnologija omogoča večji dobiček tistim, ki si na račun ustrahovanih množic, nevednosti in siromaštva, nečlovečnosti in nasilja, kopičijo bogastvo, da bi v imenu kapitala, ki je postal ultimativni vladar sveta, zasužnjili celotno človeštvo,” navaja društvo na svoji spletni strani.

Je kakšna razlika, če je minister član društva Zdrava Atmosfera, ali kristjan, ali musliman? Ne vem. V tej državi je država ločena od religij in raznih društev s svojimi posebnimi verovanji. Z razlogom. Zgodovina nas je naučila, do kakšnih strahovitih posledic lahko pripelje zlizanost religije in države, še posebej, ko se več verzij ene in iste religije začne spopadati za prevlado. Zaradi tega je članstvo finančne ministrice v nekem društvu nepomembno, dokler ta ravna v skladu s splošno sprejetimi pravili in ne po diktatu nekega drugega vodje in ne predsednika vlade. Dalo bi se tudi razpravljati, v čem je to društvo, s svojimi temačnimi vizijami prihodnosti, kaj drugačno od krščanstva, ki tudi napoveduje apokalipso.

»Če človek ne bo postal človečen, nas čaka tri dni teme. Zavladala bo takšna tema, da ne bomo videli tik pred nosom. Mraz bo hujši kot si ga lahko predstavljamo, elektrike ne bo, sonca ne bo, divjali bodo demoni, ki jih bomo privlačili s svojimi strahovi. Preživeli bodo samo tisti, ki so delali dobro. Niso pomembni naši dosežki, naši uspehi, nakopičeno bogastvo. Ni pomembno, koliko smo bili mi (preskok posnetka, op. a.)… Pomembno je, koliko ljudi smo osrečili.«

V tem trenutki se začne vrteti video, ki prikazuje mračno sobo in par, ki se pogovarja. Ženska pravi: »Ne verjamem v NEČASTNEGA«. Moški: »Bi morala, ker on VERJAME vate«. Nato se luč v sobi ugasne, ugasnejo se tudi luči na ulici, pokaže vitraž Marije, moški prižge ogenj, v kadru pa se pojavi pošast z velikimi čekani, neprepoznavna bitja in na koncu sonce.

Menim, da je odgovor predsednika vlade, Mira Cerarja, na vprašanja, ki so mu jih postavile Finance, ustrezen:

“Mag. Mateja Vraničar Erman je predsednika vlade seznanila s svojim članstvom v društvu Zdrava atmosfera. Premier je prepričan, da tako kot doslej tudi v bodoče njena zasebnost ne bo imela vpliva na njeno profesionalno delo v vlogi ministrice za finance.”

Kljub vsemu pa ne morem mimo svojega negativnega odnosa do takšnih društev, kot je Zdrava Atmosfera. Težavo imam že s skrajneži v večjih, starih religijah, ki bi svet najraje pognali v temačno obdobje, ne zaupam niti novim verzijam. Sploh še, če so privrženci takšne vrste, kot jih lahko spoznamo v komentarjih pod tem Hadovim zapisom. Če nekdo tako piše, se res moraš vprašati, če ne gre za zlonamerno skupino. Nobene sposobnosti sprejemanja drugačnih mnenj. Ampak potem, kdo bi rekel, da vodstva in same ideje ne moreš presojati po najbolj glasnih privržencih.

Za zdaj torej ne bi problematiziral pripadnosti finančne ministrice neki skupini. Problem pa bo, če bo finančna ministrica začela delovati v skladu z navodili, ki ne bodo prihajala od predsednika vlade. V tem primeru bo le ta moral odreagirati.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s