Popraskaj Rusa in pod njegovo kožo boš našel Tatara

Eno opažanje o Rusih. Ne vem, zakaj se tako otepajo mongolskega dela svoje zgodovine. Da, Mongoli so bili okrutni pri svojih osvajanjih, vendar je vprašanje, če so res bili toliko bolj okrutni, kot kdo drug. Vsekakor so radi pretirali svoje zločine, da so že v naprej zastrašili svoje nasprotnike. Imeli so tudi nekatere pozitivne lastnosti, na katere se pozablja. Vsekakor pa so na rusko družbo imeli ogromen vpliv, ki se pozna še danes.

Iz svoje zgodovine je vedno najbolje probrati več elementov, ki pojasnjujejo, zakaj smo takšni, kot smo, ne pa skušati to zgodovino slikati črno belo in namerno pozabljati dele, ki nam niso všeč. Rusija bi s sprejetjem velikega vpliva Mongolov na svoj razvoj še bolj spoznala, da ni le evropska sila, ampak tudi azijska, da je samosvoja civilizacija, ki črpa iz različnih virov. Bil bi že tudi čas, da se neha zaslepljeno čaščenje zahodne Evrope, kot vira vsega napredka. Tudi kje drugje se je naredilo kaj pametnega.

Trailer za ruski film Legenda o Kolovratu. Film, ki ga v naših kinematografih skoraj zagotovo ne boste videli. Kar še ne pomeni, da Rusi ne snemajo filmov.