Z režimskimi uspehi v Alepu se histerija v zahodnih prestolnicah povečuje

Napad ameriških sil na sirske vojake v bližini mesta Deir Ezzor, v katerem je bilo ubitih več kot 60 vojakov, je imel predvidljive posledice. Še posebej, ker je ta napad na vojake, ki so bili tam vkopani že dlje časa, koristil pripadnikom Islamske države. Predvsem Rusom je dal vedeti, da ZDA resnično podpirajo Islamsko državo in da je vsakršno premirje zato nesmiselno.

Kmalu zatem so v Damasku razglasili konec premirja in začela se je velika bitka za Alepo, ki se bržkone končala z uničenjem upornikov v vzhodnem delu mestu, kjer drugače živi četrt milijona ljudi. Sirska vojska je seveda po vseh teh letih vojne v hudih težavah, kar se tiče števila vojakov, a pomagajo ji številni zavezniki. V zraku Rusi, zaradi katerih bo Američanom zelo težko še sestreliti kakšno sirsko letalo, na tleh Iranci.

Kakor pri vseh obleganjih, je tudi pri tem veliko civilnih žrtev, a nikar ne nasedajte zahodnim medijem in politikom, ko pojejo žalostinke za sirskimi otroki. V resnici jim ni mar. Kar jih jezi, je da režim zmaguje, da zmaguje Rusija in da bodo njihovi zavezniki, bolj in manj skrajni uporniki, v Alepu uničeni, s čimer se bo razmerje sil v Siriji nagnilo močno v prid režima. Konec ‘premirja’ pomeni tudi, da ne bodo mogli izkoriščati zatišij, da bi v Sirijo pošiljali orožje in borce, vse s ciljem, da bi enkrat v prihodnosti vendarle strmoglavili režim. Pa četudi se Islamska država polasti Damaska.

Zaradi razpleta dogodkov v Siriji, se histerija veča. Podobe ranjenih in ubitih otrok so vsepovsod, zgodbe o uporabi novih, grozljivih orožij se širijo. Toda civilnih žrtev je v tej vojni že dolgo veliko, orožje vseh vrst pa vse strani že dolgo uporabljajo. Kar se skriva v ozadju, je še zadnji, obupan poskus, svetovno javno mnenje ostro obrniti proti Rusiji. Za Iran jim ni mar, tudi če je v vojno vpleten podobno kot Rusija. Morebiti se v ozadju skrivajo še priprave na globalno vojno proti Rusiji, kar se na prvi pogled zdi povsem noro, a ob političnih elitah, ki vladajo zahodu, je vse mogoče. Sploh zdaj, ko jim razne alternative vedno bolj spodnašajo tla pod nogami.

Rusi bi bili neumni, če bi se pustili še enkrat prepričati v novo premirje, ki bi ga uporniki in njihovi zunanji podporniki izkoristili za pripravo še ene ofenzive proti režimu. Zahodni mediji in politiki jih bodo označevali za barbare ne glede na to, kaj bodo naredili, zato je bolje, da enkrat dokončno uničijo teroristični rak, ki se širi po Siriji. Na ta način bomo vsi bolj varni. Če pa v zahodnih prestolnicah pripravljajo veliko vojno, potem tako nič ne morejo narediti proti temu.

Mimogrede, medtem ko nas prepričujejo, da je sirska tragedija madež na vesti mednarodne skupnosti, se le redko spomnijo na Jemen. Le zakaj je temu tako?