Davki pomembna ločnica med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom

Na ponedeljkovem soočenju smo izvedeli za pomembno ločnico med demokratsko in republikanskim kandidatom za predsednika ZDA inlahko smo tudi spoznali, kakšno ideološko smer kdo zasleduje. Nič kaj presenetljivo, gre za ločnico, ki tudi drugače deli republikance in demokrate.

Donald Trump bi znižal davke bogatim, Hillary Clinton bi jih zvišala. Za nižanjem davkov bogatim se skriva logika, da bo s tem najbolj produktivni del prebivalstva razbremenjen, zaradi česar bo lahko več svojega denarja investiral, ustvarjal delovna mesta in poganjal gospodarsko rast, zaradi česar bo ob nižji obdavčitvi pobranih davkov enako ali celo več. V ozadju je tudi nezaupanje do delovanja države, ki da je potratna in neučinkovita. Za višanjem davkov bogatim, kar podpira Hillary, je želja, da se z več pobranega denarja investira v propadajočo ameriško infrastrukturo in se ves sistem naredi bolj pravičen tudi za poražence, ki so odvisni od radodarnosti države. Gre za vero v vlogo države, ki da mora pametno investirati zbran denar, kjer ga zasebni sektor pri svoji želji po maksimiranju dobička, ne bi.

Zdaj, sam ne verjamem v teorijo trickle down, torej da manjšanje obremenitve bogatih avtomatsko vodi v višjo rast, zaradi česar potem bogastvo kaplja navzdol tudi tistim manj uspešnim. Ne verjamem niti, sploh v teh časih nizkih gospodarskih rasti, da bi takšna razbremenitev avtomatsko prinesla hitro rast in več pobranih davkov, s čimer bi ZDA lahko začele počasi odplačevati svoje dolgove. Njihova zadolžitev glede na BDP je pri 104%, kar je 20% več kot Slovenija. Strinjam se s Trumpom, da je ameriška država potratna, toda po drugi strani Američani niso tako obdavčeni, kot marsikdo drug, tako da v tem ne bi smel biti poglavitni problem. Menim, da bi dodatna razbremenitev bogatih prinesla le še večje razslojevanje, večje napetosti in hkrati večje zadolževanje države, sploh še, če bi se predsednik Trump odločil temeljito modernizirati in povečati ameriške oborožene sile. Omenjal je že zelo nizko število ladij in podmornic v mornarici. Njihovo povečanje bi zahtevalo ogromno ceno.

 photo trickledown_zpsxcpv7nup.jpg

Po mojem mnenju ima Hillary prav, ko želi dodatno obdavčiti najbogatejše. Nekaj pobranega denarja bo moralo iti v posodabljanje infrastrukture, veliko pa v zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. ZDA potrebujejo proračunski presežek, znižati morajo svojo zadolženost glede na BDP. Hkrati bi bilo prav malo obrniti trend večanja razlik med najbogatejšimi in povprečno Ameriko, saj je za ravzoj ZDA nujen močan srednji sloj.

One thought on “Davki pomembna ločnica med Hillary Clinton in Donaldom Trumpom

Komentarji so zaprti.